JM Coetzee – Scene din viața provincială

jm_coetzee_miezul_veriiScene din viața provincială este o trilogie autobiografică, împărțită în volumele ‘Copilărie’, ‘Tinerețe’ și ‘Miezul verii’. JM Coetzee este un scriitor sud-african, câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură. Introducerea fiind făcută, să vă povestesc de ce merită să vă pierdeți timpul cu romanele sale.

Trilogia Scene din viața provincială este un experiment literar. Fiecare dintre cele trei romane este abordat dintr-o altă perspectivă. La persoana întâi în copilărie, la persoana a treia în timerețe și pos-mortem la maturitate. Viața autorului este cuprinsă în tumultoasa luptă din anii ’70, dintre cei cu pielea neagră și cei cu pielea albă, la rândul lor de două categorii, britanici și sud-africani. Încercarea lui de a nu lua parte la evenimente, de a fi un artist sau un matematician, de a pleca în Anglia să-și caute liniștea este povestită dramatic, cu umor, dar cu infinită tristețe. Căci JM Coetzee a rămas toată viața un nostalgic, un îndrăgostit de o mână de pămând arid și neprietenos.

Nu este nimic subiectiv în autobiografia lui JM Coetzee. Romanele sunt un portret realist și, în același timp, un peisaj dur al vieții mereu în schimbare, mereu în căutări, pe care a dus-o. De la visele artistice, la realitatea plină de speranță a matematicii și la eșecul profesorului suplinitor. O viață ca o luptă, din care stă la îndemâna voastră să concluzionați dacă a fost pierdută sau câștigată.

One Reply to “JM Coetzee – Scene din viața provincială”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.