Echipament de munte

Cunoaşteţi bine ştirile care încep cu „Un grup de turişti echipaţi necorespunzător a fost coborât de pe munte de către echipa de Salvamont..”. Sunt multe greşelile care duc la astfel de ştiri, dar azi vorbim despre acel „necorespunzător”.

Muntele este extraordinar, are o energie fantastică şi, de multe ori, te iartă. Dar este suficient un pas greşit şi ceva ghinion pentru ca povestea să se termine urât. Chiar dacă au preţuri mari, magazinele specializate în echipament montan trebuie vizitate dacă vă doriţi mai mult de o plimbare cu maşina până la Gura Diham. Pentru că este o mare diferenţă între echipamentul de trekking şi trening.

În primul rând, trebuie să aveţi încălţăminte adecvată: are aderenţă mult mai bună, vă protejează de ploaie şi frig, se usucă repede, vă fereşte de entorse şi chiar de şerpi. Nu alegeţi după ureche, vorbiţi cu personalul din magazinele specializate şi povestiţi-le unde vreţi să mergeţi şi în ce sezon. Ei vor ştii să vă îndrume cel mai bine printre denumirile de pe etichete.
Dacă este drumeţie de vară, alegeţi îmbrăcăminte uşoară şi care se usucă repede. O ploaie simpatică se poate întâmpla oricând şi nu vreţi să staţi în haine ude de bumbac ore în şir. În plus, efortul depus va fi mai uşor de suportat dacă aveţi haine care permit o ventilaţie corespunzătoare. Plecaţi mereu la drum cu o bandană, eşarfă, basma, chiar pălărie sau şapcă. Vara pericolul de insolaţie nu este de neglijat. N-ar strica nici o cremă de protecţie solară şi ochelari de soare, mai ales dacă aveţi de gând să mergeţi pe creste.

Nu neglijaţi şosetele. Dacă plecaţi la drum în pantaloni scurţi, e bine să aveţi o pereche mai înaltă de şosete pentru a evita rosăturile şi a vă proteja prin iarbă înaltă. Chiar dacă e foarte cald şi ele nu sunt la modă, şosetele din materiale special concepute pentru drumeţii pot fi un impediment convenabil pentru insecte, urzici, etc.

Luaţi cu voi haine de schimb, haine de ploaie (pelerină, nu umbrelă) şi de frig. Căraţi-le într-un rucsac de munte, care vă va ajuta să duceţi toate proviziile necesare fără a vă răni umerii sau spatele. Muntele e schimbător şi surprinzător, e bine să fiţi mereu pregătiţi pentru a avea excursia pe care v-o doriţi. Şi să nu uit, alegeţi cu grijă traseul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.