Retrospectivă – „Zilele Muzeului Militar Național”

Evenimentul „Zilele Muzeului Militar Național” a atras un număr mare de bucureşteni în zilele de 10 şi 11 mai 2014: copii plini de întrebări, bunici care au trăit o parte din acea istorie, părinţi cu amintiri din armată, tineri fermecaţi de istorie.

Intrarea a fost gratuită între orele 10:00 şi 14:00, toate pavilioanele şi clădirile muzeului fiind la discreţia vizitatorilor. Atmosfera a fost mai mult decât primitoare.

Holul central a fost dedicat în totalitate temei: „100 de ani de la Marele Război”.

Numeroasele săli de expoziţie şi demonstraţiile din curtea muzeului au făcut să treacă pe negândite orele avute la dispoziţie.

Pe aleile din curte puteai regăsi personaje renumite ale Primului Război Mondial (inclusiv o Regină Maria în haine de asistentă medicală), precum şi simpli soldaţi în haine de epocă. Toţi stăteau mândri la poze atunci când un vizitator le-o cerea. Cercetaşii au exemplificat antrenamentele lor zilnice, precum şi modul în care se realizează adăposturi în sălbăticie. Corturi special amenajate găzduiam şi reprezentanţii altor muzee militare, gata să îţi explice, de exemplu, puţin din tainele radiocomunicaţiei. Rânduri de ostaşi patrulau aleile, din când în când oprindu-se pentru mini-instrucţii, toate însoţite de răsunătorul „Servim Patria!”.

În curtea muzeului se puteau admira şi achiziţiona medalii şi bancnote vechi de la colecţionari.

La standul special din interiorul muzeului se puteau achiziţiona cărţi şi vederi la preţuri decente (vederile alb-negru cu scene de epocă costă 10 bani), un prilej potrivit de a face un cadou pasionaţilor de istorie de orice vârstă.

Fie că eşti pasionat de istorie, de armament antic sau modern, de avioane, de maşini de război, de rachete, de uniforme militare sau pur şi simplu curios, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” poate fi oricând un loc pe care merită să îl vizitezi în Bucureşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.