ZMEU București

Zonă magică de experiment urban

Colecţie de autor – David Lodge

Doctor în teoria literaturii, britanicul David Lodge şi-a dedicat activitatea profesională romanelor, dramaturgiei şi scenariilor, în detrimentul activităţii universitare. Este considerat unul dintre clasicii literaturii britanice şi a fost premiat şi nominalizat de nemumărate ori.

Romanele sale sunt bazate pe experienţele autorului, ceea ce le dă o frumoasă savoare de autenticitate, de realism. În plus, umorul este la el acasă în stilul liber folosit de Lodge. Uneori exprimările sunt mai mult decât libere şi descriptive, cu limbajul modern care nu ţine seama de pudoare. Lodge spune lucrurilor pe nume, reuşind prin personajele sale să surprindă tipuri umane printre care nu ai cum să nu te regăseşti. Nici contextul istoric sau social la care doreşte să facă referire nu este lăsat deoparte. Romanele sale sunt complete, bine documentate şi bine structurate, astfel încât povestea îşi prinde cititorul şi-l ţine în suspans până la final.

În toate romanele sale, David Lodge urmăreşte o idee, expune o părere, construieşte un caz. Simţul pedagogic nu lipseşte, astfel încât, prin intermediul romanului, activitatea sa didactică este continuată. Din toate ai ce învăţa.

În limba română au fost traduse multe dintre romanele sale: Schimb de dame (distins cu Hawthornden Prize; Polirom, 2001, 2003), Ce mică-i lumea! (Polirom, 2002, 2003, 2011), Meserie! (Polirom, 2002, 2003, 2012), Gânduri ascunse (Polirom 2003, 2004, 2013), Terapia (Polirom 2002, 2003, 2012), Muzeul Britanic s‑a dărâmat! (Polirom, 2003, 2013), Veşti din Paradis (Polirom, 2003, 2013), Răcane, nu ţi‑e bine! (Polirom, 2004), Cât să‑ntindem coarda? (Polirom, 2004, 2011), Afară din adăpost (Polirom, 2005, 2011), Autorul, la rampă! (Polirom, 2006, 2011), Crudul adevăr (Polirom, 2006), Mort de surd (Polirom, 2009) şi Bărbatul făcut din bucăţi (Polirom, 2011).

Ca recomandare, aveţi în vedere Meserie! o paralelă simpatică între o catedră de engleză a mediului universitar britanic şi o fabrică din industria concurenţială a anilor `80, un roman care pune faţă în faţă principiile unei feministe expertă în romanul industrial şi ale unui inginer expert doar în industrie. Un roman care te face să înţelegi că lucrurile nu sunt mereu doar albe sau negre şi că din orice experienţă avem de învăţat.

Nu e de ocolit nici Afară din adăpost o litografie a Germaniei de după al Doilea Război Mondial văzută prin ochii unui puşti din tabăra învingătorilor. Bazat pe experienţa lui Lodge, romanul amestecă ficţiunea cu realitatea şi dă o perspectivă diferită noţiunilor de război, învingător şi reconstrucţie.

Cu orice roman aţi începe incursiunea în lumea personajelor lui David Lodge, cu siguranţă nu vă veţi opri până la ultimul. Scrierile sale se citesc cu plăcere, cu nerăbdare şi, cu siguranţă, cu zâmbet.

carteDavid LodgeliteraturaPoliromrecomandare

Monica Radulescu • 25/08/2014


Previous Post

Next Post

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.