Experiența Caravaggio

Muzeul Național de Artă al României, Galeria DiTACTA din Zagreb, Ministerul Culturii din Republica Croația și Ambasada Republicii Croația la București au pregătit la Muzeul Colecțiilor de Artă o expoziție în premieră pentru țara noastră: Experiența Caravaggio.

Expoziția se adresează persoanelor nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere, dar este deschisă tuturor. Cuprinde una dintre capodoperele pictorului italian Caravaggio, realizată în cinci diagrame tactile din sticlă, special concepute și explicate de istoricul de artă Nataša Jovičić. Vizita este completată de un autoghid disponibil în limbile română și engleză.

Cum explici pictura unui om lipsit de simțul văzului? Cum îl faci să simtă culoarea, să înțeleagă stilurile, să diferențieze tușele? După 10 ani de cercetări, Nataša Jovičić a dezvoltat noi abordări şi o metodologie proprie care facilitează accesul nevăzătorilor la capodopere ale picturii universale. Printre proiectele sale recente se numără şi colaborarea cu cercetători în neurologie de la Universitatea Aalto (Finlanda) şi de la Universităţile din Zagreb şi Split (Croaţia). Începând cu anul 2009, ea a prezentat publicului 13 lucrări dedicate persoanelor cu deficiențe de vedere. Expozițiile dânsei au fost găzduite de cele mai mari muzee din lume: Centrul Georges Pompidou din Paris, National Gallery din Oslo, Tate Modern din Londra, Muzeele Guggenheim din New York şi Bilbao, Art Institute din Chicago.

Între 15 octombrie 2014 și 15 noiembrie 2014, Experiența Caravaggio se va afla la București. Poate fi vizitată de sâmbătă până miercuri, între orele 10:00 – 18:00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.