Să coci pâine

Trăim în epoca supermarketului. Găsim acolo, aliniate frumos pe raft, și micul dejun și prânzul și cina. Preparate sau semi-preparate, așteptând să fie încălzite la cuptorul cu microunde, mâncăruri felurite îți satisfac foamea fără prea mult efort. Dar nimic nu se compară cu mirosul de pâine proaspătă, răzbind din propriul cuptor.

Ca să coci o pâine la tine acasă, ai nevoie de cel mult o oră, din care doar un sfert îl acorzi preparării propriu-zise, restul îl petreci așteptând să se coacă. Și ca să nu ți se pară inutil să coci o pâine pe care o găsești la magazin, îți propun o rețetă de pâine cu bere.

Ai nevoie de 250 g de făină, o jumătate de linguriță de sare, o jumătate de plic de praf de copt ( cam o linguriță și un pic), 250 ml de bere blondă nefiltrată și 2-3 linguri de lapte. Se amestecă făina cu sarea și praful de copt, apoi se adaugă treptat berea, mestecând ca să nu se formeze cocoloașe. Eu am folosit o tavă de chec (aproximativ 7 cm x 25 cm), dar puteți folosi orice altă tavă sau forme, comparative ca mărime. Nu uitați să lăsați cam un sfert din tavă liber, pentru că pâine va crește. Se unge tava cu unt și se tapetează cu făină, apoi se toarnă aluatul în tavă și se introduce în cuptorul încins dinainte. Se lasă la copt 30 de minute, apoi se scoate tava, se unge cu lapte pâinica și se mai lasă la cuptor 5-10 minute. În funcție de cât de bun e cuptorul, vegheați coacerea cu mai mult sau mai puțină atenție. Ca să fiți siguri că s-a copt, pe lângă rumeneala frumoasă de deasupra, puteți verifica și interiorul introducând o scobitoare uscată în pâine și verificând dacă a rămas aluat pe ea sau s-a umezit.

Rețeta este doar o parte a procesului. Pâinea se face cu dragoste. În aluatul dospit pui mereu și o fărâmă de suflet, un gând bun pentru cei care vor gusta din ea. Nu degeaba este un aliment care se consumă în toată lumea, în diverse forme.

One Reply to “Să coci pâine”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.