Ștefan Luchian. Surse și experimente ale modernității

Muzeul Național de Artă al României a pregătit o nouă expoziție temporară: Ștefan Luchian. Surse și experimente ale modernității. Expoziția va fi deschisă în perioada 26 noiembrie 2014 – 26 aprilie 2015, în Galeria de Artă Românească. Curatorul expoziției este Dana Crișan, specialist în cadrul Secției de Arte Grafice a MNAR.

Ștefan Luchian. Surse și experimente ale modernității cuprinde peste 30 de acuarele, pasteluri și desene care urmăresc evoluția pictorului și subliniază tehnicile sale inovative. Îndrumat de Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian (1868 – 1916) a îmbinat în arta sa influențele date de maestru cu inovațiile timpurilor sale. Lucrările din tinerețe sunt mai predispuse la influențe, cum este cazul tabloului Cap de țărancă, în timp ce lucrările de maturitate dezvăluie un pictor complet, cu un stil aparte, ușor de recunoscut. Peisajele, florile și portetele sale, pline de candoare și culoare, emoționante și dăruite cu afecțiune, spun povestea unui spirit iubitor de frumos. În expoziția temporară Ștefan Luchian. Surse și experimente ale modernității puteți admira și trei dintre autoportretele sale, realizate în oglindă: tânărul elegant din 1898 în noul său atelier, boemul care zâmbește ironic (1902-1904) și autoportretul grav din 1907 care îi precede moartea.

Muzeul este deschis de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00. Prețul unui bilet de intrare la Galeria de Artă Românească este de 10 lei, gratuit în prima miercuri a fiecărei luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.