Günter Grass – Anestezie locală

Într-un cabinet stomatologic, pentru confortul pacienților, a fost instalat un televizor. Pentru a le mai distrage atenția de la durere, pentru a mai aduce vorba și despre altceva decât probleme medicale, pentru a face timpul să treacă mai ușor. Dar, pentru profesorul de germană și istorie Eberhard Starusch, realitatea reflectată pe ecranul televizorului se împletește cu propria istorie și cu fabulația amintirilor. În ședințe succesive, de proceduri stomatologice și amintiri, de personaje reale și fantasme ale trecutului, profesorul uită de durere, amorțește o viață care s-a realizat altfel decât planurile inițiale.

Anestezie locală este un experiment literar deosebit, un exemplu bun al stilului „picture in picture”, roman în roman, realizat ca o spirală infinită. De la tânărul expert în ciment, logodit cu fata unui general de război căzut în disgrație, la profesorul de liceu și elevii acestuia, personajele lui Grass se înfășoară în jurul unui nucleu al istoriei germane. Lumea după război, anesteziată, încercând patetic să-și revină, să câștige bătăliile pierdute, să se recalifice pentru viață.

Günter Grass este laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1999. Dintre lucrările sale, la editura Polirom au mai apărut Toba de tinichea, Pisica și șoarecele, Secolul meu, În mers de rac, Decojind ceapa, Aparatul de fotografiat, Între Germania și Germania, Cuvintele Fraților Grimm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.