George Topîrceanu – Memorii de război

În anul 1916, sergentul George Topîrceanu a fost luat prizonier în urma a ceea ce istoria numește „dezastrul de la Turtucaia”. Bilanțul celor cinci zile de lupte între armata română și cea bulgaro-germană a fost de peste 6 000 de morți și 28 000 de prizonieri din rândul armatei române. Poetul George Topîrceanu a povestit ulterior această perioadă a vieții sale în două volume: Amintiri din luptele de la Turtucaia (apărut în 1918) și Pirin Planina (apărut în 1936).

Între deznădejde și speranță, fin observator și înzestrat cu umor, Topîrceanu zugrăvește un episod istoric poate prea ușor uitat. Amintirile sale de pe front au deopotrivă valoare literară și istorică, punând în lumină situația precară a soldatului și, ulterior, a prizonierului în timpul Primului Război Mondial.

Editura Humanitas reeditează amintirile lui Topîrceanu într-un singur volum. Despre acesta, „Memorii de război. Amintiri din luptele de la Turtucaia. Pirin Planina“, aveți ocazia să discutați pe larg sâmbătă, 24 ianurie 2015, începând cu ora 17:00 la Librăria Humanitas Cișmigiu. Vor fi prezenți Lucian Boia, Daniel Cain și Radu Gârmacea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.