Lacătul dragostei

Municipalitatea Parisului a decis ca de luni, 1 iunie 2015, toate dovezile de iubire veșnică sub formă de lacăte să fie îndepărtate de pe Pont des Arts. Ba mai mult, gardul de sârmă care a înlesnit plasarea acestora și care s-a rupt în repetate rânduri sub greutatea lor, va fi înlocuit cu unul de plexiglas. Lăsând la o parte aspectul dubios al unui gard de plastic pe unul dintre cele mai vechi poduri din Paris, îndrăgostiții din toată lumea se află în șoc.

Pont des Arts datează din 1802. Moda lacătelor de iubire l-a cuprins din 2008. De atunci, poduri din toată lumea au fost cuprinse de frenezia iubirii încătușate. Se spune că banii nu aduc fericirea, totuși umplem fântâni, lacuri și chiar acumulări de apă din peșteri cu monede menite să ne îndeplinească o dorință. Se spune că iubirea cu de-a sila nu se poate, dar ne legăm destinele cu lacăte. Cât mai mari, cât mai fățoase, cu numele celor doi gravate frumos sau mâzgălite cu o cariocă. Nici lacătele, nici jurămintele nu vor ține doi oameni împreună. Nici numele lor înconjurate cu inimioare și scrijelite pe copaci, monumente sau pereți de catedrală. Momentele frumoase se țin împachetate în suflet. Iar dacă le-am uitat cumva, nu mai are nici un rost să ni le amintească un obiect.

Poveștile îndrăgostiților încep mereu cu „ți-aduci aminte când…”. Și dacă Parisul sau alt loc cunoscut sau nu a fost martorul unui moment frumos din viața ta, lasă-l așa, fix cum era când l-ai găsit tu. Fă-i o fotografie cu ochii sufletului și ține-l numai pentru tine. Nu-l urca pe un piedestal, încearcă mereu să-l depășești. Viața e făcută dintr-o serie de momente, nu din lacăte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.