Noutăți editoriale

E vremea lecturilor de vacanță. Unii aleg să plece la plajă cu una din scrierile lui Nietzsche, alții aleg romane ușoare cu eroine ca Bridget Jones, alții recuperează intens din lista cu laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură și nu puțini aleg cele mai proaspete titluri propuse de edituri. Pentru toți aceștia, iată o scurtă listă de propuneri:

O mie de cocori este unul din romanele lui Yasunari Kawabata, apărut în 2015 la editura Humanitas. Nu se îndepărtează deloc de poveștile de dragoste ale cunoscutului scriitor japonez, îmbrăcate în tradiție și ceremonie. În atmosfera deosebită a ceremoniei ceaiului, o iubire ciudată transcede prin două generații. Nouă și veche, tradițională și modernă, lumea lui Kawabata este învăluită în descrieri romantice, acoperită de filosofia japoneză și de respect pentru vechile obiceiuri și tradiții. Mereu fascinante pentru mine, scrierile lui Yasunari Kawabata au o sensibilitate aparte, o structură și o formă surprinzătoare și, întotdeaună, o blândețe care mă cucerește.

patrick modiano - in cafeneaua tineretii pierdutePatrick Modiano, cel mai proaspăt deținător al Premiului Nobel pentru Literatură, m-a ispitit vara aceasta cu romanul În cafeneaua tinereții pierdute. Aerul boem al cafenelelor pariziene, oameni aparent fără alt scop decât a sta la conversații interminabile, patronii acestor cafenele, mereu niște personaje de la care aștepți bunătate și generozitate, și o tânără dezorientată, în căutarea unui adăpost, fugind de toți și de toate. Acestea sunt ingredientele romanului lui Modiano și nu sună rău deloc.

Despre J.M. Coetzee v-am mai spus. Îmi place stilul lui direct, brutal pe alocuri, îmi plac schimbările de roluri și de perspectivă, îmi plac jocurile lui romanești. Îl văd ca pe un matematician extrem de sensibil al romanului și nu am putut să nu devin atentă la un roman în care J.M. Coetzee intră în lumea lui Dostoievski. Nebunia, moartea, drama unei vieți surprinsă în literatura scrisă de protagonistul ei sunt teme pe care autorul sud-african le-a abordat spectaculos, dând naștere unei exporări inedite. Maestrul din Petersburg este un roman care nu se va lăsa ușor uitat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.