Nouvelle Vague dans le parc

Anii ’50 – ’70 aduc în prim plan un nou val de cineaști francezi, dornici să schimbe lumea tradițională a filmului. Plecând de la manifestul lui Alexandre Astruc, publicat în 1948, „The Birth of a New Avant-garde: The Camera Stylo”, adepții Nouvelle Vague doreau o exprimare liberă în cinematografie, astfel încât a șaptea artă să aibă puterea de a impresiona la fel ca celelalte arte. Își doreau filme care să „miște” privitorul, care să lase o impresie profundă, iar pentru asta, dădeau mână liberă regizorului pentru a-și exprima ideile, oricât de abstracte ar fi fost ele. Regizorul devea astfel „autorul” filmului.

Nouvelle Vague a fost adoptat de regizori, actori și scenariști, dar nu a reprezentat pentru toți o rețetă a succesului comercial. Printre aceștia, Jean-Luc Godard, François Truffaut, Alain Delon, Brigitte Bardot, Jean-Paul Belmondo, Catherine Deneuve, Jeane Morreau, Charles Aznavour. Cu toate acestea, Nouvelle Vague și-a pus amprenta asupra cinematografiei europene, iar filmele de autor sunt încă produse în lumea întreagă.

Dacă aveți poftă de filme franțuzești de autor, între 6 și 30 august 2015, Insula Artelor din Parcul Titan vă așteaptă la proiecții în aer liber ale unora dintre cele mai frumoase și expresive producții Nouvelle Vague. Programul este următorul:

Proiecțiile încep la ora 21:30, iar intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.