Dave Eggers – Opera sfâșietoare a unui geniu năucitor

Dave Eggers s-a născut în 1970, la Chicago. Copil teribil al generației sale, jurnalist, câștigător al unui premiu Pulitzer (pentru romanul autobiografic Opera sfâșietoare a unui geniu năucitor) și a multor altor premii, grafician, editor, militant pentru activism cultural, un nebun frumos. Romanele sale sunt pline de energie, de umor, de franchețe, de sentimentalism, de sinceritate brutală, de realitate. Sunt obositoare, cuceritoare, de nelăsat. O pagină plângi, la următoarea râzi, într-o explozie de idei și sensibilitate.

Opera sfâșietoare a unui geniu năucitor este romanul său de debut, un roman care împletește detalii autobiografice și ficțiune. Romanul spune povestea unei familii de orfani, în care nucleul este alcătuit din mezinul familiei de doar 9 ani și unul dintre frații săi, de 24 de ani, ales să-i fie părinte, frate, prieten, partener de viață. Crescând împreună, disprețuind regulile, mereu în întârziere, mereu pe fugă, căutând să umple golurile lăsate de moartea prematură a părinților, luptând cu viața, cu amintirile, cei doi fac o echipa imbatabilă. Este atâta nonșalanță și atâta zbucium în viața celor doi, încât începi să crezi că e ușor să schimbi lumea. Îți trebuie doar vreo 3-4 ca ei.. Sunt luptători, refuză să se declare învinși de un destin pe care nu l-au ales.

Pe lângă personaje se conturează firesc o generație. O revoluție culturală se pune la cale, se dorește, se visează. Tineri care gândesc, care-și doresc să schimbe zilele banale ale înaintașilor lor se caută și se adună. O revistă revoluționară, o fotografie altfel, o emisiune de televiziune despre viață. Romanul este un reality show.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.