Semințele de pin și salata veselă de roșii

A venit toamna! Prin tradiție, toamna este un anotimp bogat în activități: pleacă păsările călătoare, începe școala, se numără bobocii, se culeg roadele grădinii… Din păcate, pentru mulți dintre noi, grădina de la țara este departe, așa că supermarketul din colț devine principala sursă de ingrediente.

Deși sunt o admiratoare a produselor autohtone, cedez și eu deseori ispitei supermarketului… din motive de proximitate, bineînțeles. Are și acesta meritele lui, căci așa au ajuns la noi multe gusturi, arome și idei din toate colțurile lumii. Astăzi, de exemplu, am ales semințe de pin. Probabil că le-ați remarcat și voi,  sunt ambalate în niște pachete mici, dar la un preț mare. Deh, pinii fac semințe numai o dată la trei ani și nici atunci din belșug, așa că Pin_01se consumă în cantități mici. Sunt așezate și la raionul de legume și fructe, deloc întâmplător. Cu teama, m-am apropiat și de roșiile… de diferite culori. Nu îmi vor alina dorul de grădina mea, dar culorile vor inveseli farfuria. Cad in ispită din nou și adaug mozzarella. Desigur, e un moft, căci telemeaua maturată din Obor e mult mai bună.

Se spune că semințele de pin sunt foarte sănătoase și foarte gustoase, ceea ce le face numai bune de inclus în meniurile noastre. De exemplu, putem adăuga semințe de pin la salate sau peste paste. Am putea prepara celebrul sos pesto, care conține și el semințe de pin, dar acesta ar putea fi subiectul unui alt articol.

Pin_04Am avut curiozitatea să le încerc, și mărturisesc că nu îmi venea să le mai pun în nici o salată. Erau prea bune de mâncat așa cum sunt ele, crude, căci au un gust un pic dulce, cu o ușoară aromă de unt. Am încercat să le prăjesc un pic. Balanța se înclină clar în favoarea prăjirii, căci devin ușor crocante.

Se spune că reduc senzația de foame și au și efect antistres. Asta chiar că le face numai bune de ronțăit la birou (în locul unghiilor) în timp ce răspundem unui mesaj de la un client mai mult sau mai puțin nervos. Recunosc că 5 g n-au ținut piept nici foamei, nici stresului.

Dacă vă încearcă un pui de tristețe legat de vreme – că trece vara, că vine toamna gri – combinați semințele de pin și culorile. Ce ziceți de o salată veselă de roșii care nu sunt neapărat de culoare roșie și nici neapărat rotunde, în care să puneți și o lingură de semințe de pin?

Pin_02

Pin_03

Adăugați un pic de verde – busuioc am pus eu – și un pic de ulei (de măsline sau de floarea soarelui). Dacă vi se pare că aroma busuiocului e prea puternică și mai că vă simțiți în prag de Bobotează, încercați mentă sau pătrunjel.

Poftă bună!

3 Replies to “Semințele de pin și salata veselă de roșii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.