Günter Grass, lucrări de grafică

Cel mai probabil îl cunoașteți pe scriitorul Günter Grass, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, dar ar fi interesant de cunoscut și graficianul, desenatorul și muzicianul Günter Grass. Colecția de grafică semnată Günter Grass a Muzeului Național din Gdańsk vine între 9 noiembrie 2015 și 31 ianuarie 2016 la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.

Grafica sa, care recurge la simboluri animaliere universale, dar şi cu o semnificaţie divergentă în diferitele culturi din regiunea Mării Baltice, cu aluzii particulare la diferite momente-cheie din istoria Pomeraniei, a oraşului natal, cărora adesea le asociază şi jocuri de cuvinte, inteligibile într-un context intercultural local, nu este decât în aparenţă ermetică. Un privitor atent, chiar dacă provine dintr-un cu totul alt spaţiu cultural, îi înţelege însă în mare măsură mesajul, adesea inconştient, datorită universalităţii anumitor trăiri, induse de reacţii identice la marile adevăruri ale vieţii, în ciuda tendinţei involuntare, oarecum egoiste, de a înţelege simbolurile din perspectiva propriei culturi., spune curatorul expoziției, Magdalena J. Olszewska (Muzeul Naţional din Gdańsk, Polonia).

Expoziția este găzduită de Casa Albastră, Sala Multimedia. Muzeul este deschis de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00. Casa de bilete se închide la ora 17:15.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.