Colecția de artă Ligia și Pompiliu Macovei

O casă ca oricare alta de pe strada 11 iunie din București. E ușor să treci pe lângă ea și să nu observi plăcuța cu numele muzeului sau panoul mic cu afișe ale altor extensii ale Muzeului Național București. După ce intri în curte, s-ar putea să trebuiască să întrebi un paznic dacă e deschis, iar muzeologul va descuia ușa mare de la intrare pentru tine. Dar va merita.

Colecţia de artă „Ligia şi Pompiliu Macovei” e găzduită în reședința particulară a donatorilor și împărtășește o parte din spiritul artistic al acestor două personalități. Pompiliu Macovei a fost arhitect și diplomat, călătoriile sale regăsindu-se în multe din elementele colecției. Soția sa, Ligia, a fost preocupată de artele decorative, având ocazia să contribuie personal la colecție.

Totul e eclectic. Obiectele de artă surprind orientalul (China, Japonia, Afganistan), europeanul și occidentalul (țări central și sud americane). În cele câteva camere, sticla venețiană și de boemia stă la câțiva pași de miniaturile japoneze. În alte camere regăsești și câteva obiecte vechi de uz casnic sau piese de mobilă renascentistă.

Pe pereți regăsești picturi de Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrașcu, J. Al. Steriadi, Theodor Pallady, șamd.

Biblioteca de artă e impresionantă. E personală, amestecată, impunătoare și te cheamă să zăbovești la lectură. Orice gust artistic ai avea, vei zări un album de artă care îți va atrage atenția. Ligia Macovei a ilustrat și cărți de copii, deci unii dintre voi vor putea zări pagini de amintiri plăcute.

Programul de vizită este 10-18, de miercuri până duminică. Prețul unui bilet de intrare este de 5 lei (2 lei cu reducere).

sursă poză: http://www.muzeulbucurestiului.ro/colectia-de-arta-ligia-si-pompiliu-macovei.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.