Romain Puértolas – Extraordinarul voiaj al unui fakir care a rămas blocat într-un dulap Ikea

Numai citind titlul şi un zâmbet sănătos vi se iţeşte pe faţă. Aşa am păţit şi eu când am văzut cartea în librării şi nu am rezistat să plec fără ea. Nu puteam să fac o alegere mai sănătoasă, pentru că e lucru ştiut, râsul face bine la inimă.

Extraordinarul voiaj al unui fakir care a rămas blocat într-un dulap Ikea este primul roman şi prima încercare scriitoricească a tânărului Romain Puértolas, actualmente analist al Direcţiei de Poliţie a Frontierelor din Franţa. Romain Puértolas a avut multe meserii la viaţa lui, dar nu a renunţat niciodată să spere că următoarea i se va potrivi mai bine, iar succesul avut de acest roman confirmă faptul că a meritat să încerce. Extraordinarul voiaj al unui fakir care a rămas blocat într-un dulap Ikea este, aşa cum îi spune şi numele, un voiaj aproape ireal al unui fakir. Voiajul său începe într-adevăr într-un magazin Ikea din Franţa, dar unde se termină este deja o altă poveste, o poveste pe care nici măcar protagonistul ei nu o poate intui.

Plin de umor este puţin spus. Extraordinarul voiaj al unui fakir care a rămas blocat într-un dulap Ikea este o cascadă, un torent, un muson. Plin de schimbări de situaţie, cu un limbaj veridic, cu personaje care mai de care mai memorabile şi mai bine construite, romanul te face să-l urmăreşti cu sufletul la gură, pentru că orice pagină poate schimba soarta fragilă a fakirului. Şi-apoi ţi-e drag de el de la pagina numărul doi. Printre lacrimi de râs, Romain Puértolas strecoară drama de a fi imigrant, de a-ţi părăsi ţara şi casa pentru a le oferi alor tăi o soartă mai bună. Trăgând cu urechea la fiecare oprire a camionului cu varză în care te-ai ascuns, deportat de zeci de ori în ţări de care n-ai auzit, pierzând ani pentru un drum de câteva ore. Mereu pe drumuri, mereu cu teamă, visând la pământul Făgăduinţei, unde vei putea aduna gunoaie liniştit pentru ca cei câţiva bani adunaţi să-i trimiţi familiei rămase departe.

Nu ştiu dacă domnul Romain Puértolas va dori să mai scrie şi alte romane, dar ştiu sigur că toţi cei care l-au citit pe acesta nu vor putea sta departe de următorul. Doar pentru amintirea celei mai bune porţii de râs de care am avut parte în ultimele câteva zeci de cărţi citite.

2 Replies to “Romain Puértolas – Extraordinarul voiaj al unui fakir care a rămas blocat într-un dulap Ikea”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.