Yeonmi Park – Drumul către libertate

Drumul către libertate este autobiografia unei refugiate din Coreea de Nord. Povestea lui Yeonmi Park nu este povestea obișnuită a unei fete de 26 de ani, dar este povestea a milioane de oameni care trăiesc în Coreea de Nord, convinși că Iubitul Conducător le poate citi gândurile și că lumea nu poate fi mai bună decât este.

Drumul către libertate nu este un roman, este o mărturie. Elementele stilistice sunt înlocuite cu sinceritatea unui copil. Nu există nici urmă de filosofie, de prelucrare literară a textului. Frazele se îngrămădesc una după alta ca o declarație în fața polițistului de serviciu. Drumul către libertate este un exercițiu de curaj. Pentru că, deși Iubitul Conducător nu le poate citi gândurile, el le poate scrie gândurile. Îndoctrinarea și manipularea sunt aproape pe deplin acceptate în Coreea de Nord. Oamenii știu că mulți dintre ei mor de foame, că mulți fac contrabandă, știu și că execuțiile publice nu sunt urmarea unui proces corect și că unele lucruri venite din străinătate nu sunt rele. Dar refuză să vadă. Sau, mai bine spus, refuză să ceară altceva.

Yeonmi Park a fugit din Coreea de Nord împreună cu mama sa, după ce tatăl său a fost condamnat la muncă silnică. Au ajuns în China și au fost preluate de o rețea de traficanți de persoane. După aproape doi ani de captivitate, au reușit să fugă și să ajungă în Coreea de Sud.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.