Ciuperci – Cum să le culegi, cum să le alegi

Ciupercile – biete organisme din regnul vegetal, un fel de mucegaiuri mai de soi – pe care le întâlnim în forme variate în natură, în literatură și, dacă sunt de soi bun, în farfurie.

Mai întâi le-am întâlnit în povești, în cărți de colorat, desene animate și ghicitori. Mai erau pomenite des în diverse zicători cărora nu le prea înțelegeam sensul. Cum o fi să apară ceva „ca ciupercile după ploaie” când ploaia nu aducea ciuperci nici printre blocuri și nici la aprozar? Ciupercile erau doar câteva, mari, cu pălării stacojii, confecționate dintr-un fel de ciment și le aducea iarna, nu ploaia, căci răsăreau an de an în Orașelul Copiilor, printre chioșcurile cu vată de zahăr.

Pe cele adevărate le-am văzut prima oară chiar la ele acasă, la munte, pe când eram într-o tabără școlară. Îi invidiam pe „ciupercari” – pionieri deja, membri ai cercului de „naturale” din școală – nu atât pentru cunoștințele lor în ale ciupercilor, cât pentru faptul că plecau după ciuperci taman când noi, „ăștilalți”, eram cooptați la „curățat cartoafe” – acțiune educativă de care nu scăpau nici cei câțiva șoimi rătăciți printre proaspeții pionieri. Am reușit totuși să evadez din preajma bucătăriei și să mă alătur grupului de ciupercari și am primit chiar și un coșuleț.

ciuperci100

ciuperci102ciuperci101

Aveam să aflu atunci că sunt o mulțime de soiuri (în general au nume drăguțe: gălbiori, urechiușe, zbârciogi, bureți, pâinișoare etc.) și că, atunci când ciupercile provin din flora spontană, avem o mare și fundamentală dilemă, vitală chiar: sunt comestibile sau nu? Mai mult, e nevoie de multă pricepere într-ale ciupercilor ca să le culegi numai pe cele bune. Deh, fuga de rutină hrănește în felul ei, în ciuda faptului că ne poate lăsa cu un gol în stomac. Oare cine o fi mâncat hribii? – întrebare ivită după ani, timp în care s-au schimbat dinții, gusturile și obiceiurile culinare.

Din scurta lecție de atunci am reținut primele reguli ale culesului, foarte utile de altfel:

  • cele otrăvitoare seamănă mult prea bine cu cele comestibile
  • uneori ciupercile arată chiar la fel, diferă doar stratul în care cresc
  • nu există o modalitate prin care să testezi dacă o ciupercă este otrăvitoare sau nu, așa că regula cea mai importantă este: dacă nu ești sigur, atunci nu culege și nu mânca!

IMG_6739Ca și atunci, tot un coș am și acum în mână și tocmai am adus ciupercile culese din raft: Champignon (Agaricus Bisporusalbe și brune. Se spune că mai există și crem, dar pe acelea le-am găsit numai pe etichetă, nu și în raft. Albe, brune sau crem, important este că provin dintr-o crescătorie, ceea ce simplifică mult lucrurile, cel puțin în ceea ce privește riscul de a ne otrăvi.

Culesul din raftul supermarketului are totuși regulile lui, nu vitale, e drept, dar utile:

  • să fie proaspete căci ciupercile proaspete au textura fermă. După ce stau, se înnegresc și devin lipicioase.
  • să aibă pălăriile întregi
  • să miroasă plăcut, a pământ și a iarbă.

Dacă nu gătiți ciuperci umplute, preferați ciupercile tinere, care nu sunt încă deschise. E drept că sunt mici, dar fiind închise, le puteți spăla mai ușor (asta dacă doriți să le spălați). Evident, în cazul celor ambalate putem avea și surprize.

ciuperci003

Dacă nu apucați să le gătiți imediat, nu-i foarte mare baiul. Le mai puteți păstra o vreme în frigider – maxim 7 zile, dar din micile noastre experimente a rezultat că după ziua a 5-a nu mai au chiar același aspect și cam trebuie să renunțăm la pieliță. Mai mult, cele închise se deschid. Cele 7 zile de pe etichetă sunt pentru camerele frigorifice de la supermarket, nu pentru frigiderele noastre unde temperatura este mai mare de 2° C.

Nu le congelați crude! Își pierd atât gustul, cât și textura. Mai bine gătiți-le cât sunt proaspete: la tigaie, pe grătar, la cuptor, cu smântână sau cu maioneză. O rețetă simplă aici.

One Reply to “Ciuperci – Cum să le culegi, cum să le alegi”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.