Thomas Mann – Mărturisirile escrocului Felix Krull

Maestru al narațiunii, Thomas Mann spune povestea faimosului escroc Felix Krull, reconstituită din însemnările acestuia. Unii spun chiar că escrocul ar fi avut origini românești, dar asta are mai puțină importanță. Ceea ce contează cu adevărat este perfecțiunea poveștii.

Felix Krull a împodobit sfârșitul secolului al XIX-lea cu escrocherii pline de candoare și naturalețe. Talentele i s-au dezvăluit treptat pe măsura înaintării în vârstă și, prin ochii săi frumoși, învăluiți în bunăvoință și ajutați de noroc, cititorul află povestea unei epoci romantice și dramatice deopotrivă. Ah, unde sunt hotelurile de altădată, cu liftboy și concierge, unde scara socială este atât de bine definită și lustruită încât este imposibil să nu te rătăcești. Felix Krull este deosebit pentru că este inteligent, manierat, chipeș, mândru sau supus după cerințe, perfecționist în dialog și director de improvizație în rest. Nu exagerează decât dacă e necesar, are principii și nu duce lipsă de bunătate. Nu premeditează, prinde din zbor. Și nici umorul nu lipsește din romanul lui Thomas Mann.

Mărturisirile escrocului Felix Krull este o carte așa cum multe ar trebui să fie. Cu o fărâmă de adevăr, cu o lume întreagă prinsă între rânduri, cu personaje savuroase și o poveste bine ticluită. Romanul amestecă și separă binele și răul, lăsând loc de interpretare și născând la rândul lui alte povești. Ale noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.