1 Decembrie, fasolea națională și mămăliga strămoșească

1 Decembrie, de ceva vreme încoace, a devenit ziua în care tot românul se lasă bântuit de fasolea cu ciolan – fantezia culinară care înlocuiește micul și berea specifice oricărei adunări pe timp de vară. Oarecum firesc, căci iarna micii se răcesc repede, iar în loc de bere parcă merge mai bine un ceai fierbinte. Mă rog, un vin fiert, o țuică… De asemenea, o mâncare caldă e mult mai potrivită. E frig. Avem nevoie de gaze.

De ce fasole? De fantezie, căci pe Câmpia Libertății, în 1918, nu s-au împărțit nici mici, nici fasole, nici cârnați. De ce cu ciolan?… Incert. Din copilărie răzbate un final de colind cu rima pusă în șagă: ”Ne dați ori nu ne dați/Fasole cu cârnați”, nicidecum cu ciolan. Ciolanul este însă pe buzele tuturor, în alt context, cu altă conotație și probabil că a fost mai la îndemână. Cert este că alăturarea culinară a avut succes și a dobândit, în timp foarte scurt, renumele de mâncare tradițională românească și s-a lipit de suflet. Cam ca marca de scrisoare.

Nu știu dacă batalioanele române, în trecerea lor peste Carpați, au avut răgaz pentru o mâncare de fasole cu ciolan afumat (căci de răbdări prăjite sigur au avut parte) și nu cred că în linia întâi era pauză de masă de la 12 la 13. În ranița soldatului se găseau totuși pâine, conserve și poate vreo mămăligă rece, dar și acelea, uneori, nu mai apucau să își hrănească posesorul. Pe timp de pace însă, masa cazonă includea deseori o ciorbă de fasole cu, sau fără afumătură, așa cum aflăm din revista Historia aici.

Mămăliga… are și ea faima ei. De exemplu, în anii de după război, mămăliga ținea loc de pâine. Cu orice: cu ciorbă, lângă cartofi, chiar și lângă fasole. Rece. Mâncarea săracului, mâncare de vremuri grele. Așa a devenit și ea urâtă și hulită ca vremurile. La noi, căci în Țara lui Wurst, Schinken și Ciolan (afumat), pe unde s-au rătăcit unii conaționali, mămăliga e chiar o delicatesă. I se spune „polenta” (ca în Italia), iar materia primă e de import, dar e bine că e, căci le astâmpără unora dorul de mâncarea de acasă. Cât despre fasolea de pe-aici… fierbe mai mult decât o carne de vită trecută demult de prima tinerețe, așa că o vom abandona astăzi în favoarea mămăligii.

Că tot veni vorba de mămăligă rece… Mămăliga rece e ceva ce, de obicei, se tot plimbă de colo-colo până se aruncă. E bună caldă, nu rece, și nu e ca o tocăniță, să o poți încălzi. Se poate transforma însă.

mamaliga_01Pe lângă boțul de ieri (cam de vreo 350 grame) confecționat din „făină pentru polenta”, am mai folosit două ouă, 100 grame de brânză de oi (zisă și „salakis”, care ține loc de telemea de Sibiu) și câteva felii de bacon (costița autentic afumată de la mama ei se găsește în mult îndepărtatul Obor). A, și o felie de cașcaval, nu toată bucata din imagine. Cașcavalul chiar e de acasă, înghețat tun de ceva vreme, imposibil de tăiat la momentul imortalizării.

Am zdrobit mămăliga cu furculița și am amestecat-o apoi cu cele două ouă. Numărul de ouă nu este fix, dar de la trei în sus începe să semene la gust cu omleta.

mamaliga_03     mamaliga_04mamaliga_02

Am adăugat și brânza, și cașcavalul ras, ba chiar și cuburi de cașcaval. Până voi afla cum stau cu colesterolul, îmi place cașcavalul topit.

mamaliga_06  mamaliga_07mamaliga_08

Amestecul obținut l-am împărțit în patru mămăligi mai mici, pe care le-am tăvălit prin pesmet ca să nu se lipească de tavă. Deasupra – costiță sau altă afumătură. Și cașcaval, după pofta inimii sau cât permite colesterolul.

La cuptor!

mamaliga_09 mamaliga_10

Și dacă lipsește fasolea sau mămăliga, nu-i bai! E bun și un pui de sepie la grătar, chiar dacă e mai tare ca vita mai sus menționată. Important e că ne gândim acasă. Poate cu mai multă nostalgie decât într-o zi oarecare. Așa că…

La mulți ani, români de oriunde, din Sydney până în Seattle! La mulți ani, România!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.