Reciclare de sărbători

Este din nou cel mai grozav, entuziast şi aglomerat sezon al anului. Ne gândim la cei dragi şi la cum să le satisfacem orice dorinţă prin cadouri şi bucurii culinare. Gândim pe termen scurt şi foarte scurt, acum, azi, aici, să ne iasă toate frumoase, cu tradiţie şi modern deopotrivă, cu distracţie cât cuprinde. Ce rămâne însă în urma acestor sărbători atât de populare este mult mai important. Căci oricâte jucării am oferi copiilor, tot un aer curat, o pădure răcoroasă şi ape bune de băut sunt lucrurile esenţiale. Aşadar, iată mici sfaturi pentru a face un cadou şi naturii:

  •  Ambalajele, bată-le vina, sunt principala sursă de gunoi. Alege să reduci cantitatea de ambalaje care ajunge în coşul de gunoi. Metode sunt:

o Foloseşte sacoşe de cumpărături din pânză. Sunt haioase, convenabile, le poţi refolosi şi spăla la maşină. Le poţi chiar oferi cadou în loc de alt ambalaj. Alege materiale naturale şi mesaje simpatice şi potrivite adresantului sau personalizează sacoşa cu imagini, mesaje alese de tine.

o Cumpără alimente împachetate în cantităţi mai mari. Nu îţi trebuie zahăr la plic de 2g pentru cafea, poţi lua 1 kg şi să foloseşti o zaharniţă drăguţă pentru a-ţi tenta invitaţii. E valabil şi pentru cafea, ciocolată caldă, apă minerală şi multe alte produse. De multe ori, poţi cumpăra alimente vrac, renunţând astfel la nişte ambalaje care vor ajunge oricum la gunoi.

o Împachetează cadourile inteligent. Fii creativ, nu recurge la soluţia cea mai uşoară. Alege hârtia în defavoarea plasticului, alege fundele de pânză sau hârtie creponată în locul celofanului, împachetează fără scotch şi refoloseşte ambalajele de la cadourile primite. Renunţă la pungi de plastic, nu sunt prea estetice oricum.

o Fă dulciuri în casă. Ei iată o provocare! Nu spune nimeni să devii maestru cofetar peste noapte, dar câteva fursecuri poate oricine să coacă. Există o mulţime de reţete rapide şi eficiente, iar efectul va fi mult mai mare decât dacă atârni în pom clasicele bomboane ambalate în staniol lucios şi cu gust îndoielnic.

  •  Alege ambalaje reciclabile pe care să le arunci ulterior în containerele speciale. Dacă nu se poate hârtie sau sticlă, caută semnul de material reciclabil pe ambalajele de plastic.
  •  Refoloseşte ornamentele de brad din anii trecuţi. Dacă e chiar musai să ai un brad (şi mi-ar plăcea să cred că este unul cu rădăcină pe care îl vei planta sau unul din crengi sau unul din materiale reciclabile pe care îl împodobeşti an de an) alege să refoloseşti ornamentele din anii trecuţi. Asta va da naştere unei tradiţii şi te va convinge să investeşti în accesorii cu poveste, de sticlă, ceramică, lemn, poate pictate manual, poate confecţionate chiar de tine. Globurile de plastic care se cumpără din supermarket şi se scutură de sclipici în tramvai nu vor mai trece pragul tău.
  •  Nu în ultimul rând, cumpără sau găteşte cumpătat. Nu arunca mâncare, gândeşte-te la toţi cei care nu-şi permit bunătăţile de pe masa ta şi încearcă să nu faci risipă. Magazinele nu vor fi închise mai mult de o zi, două, nu este nevoie să-ţi faci provizii ca în caz de Apocalipsă. Puţin din toate e mai bine decât mult şi fără rost.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.