Reduceri, reduceri..

Ne-am învăţat atât de repede să dăm iama în magazine încât a avea ceva nou aproape în fiecare zi a devenit ceva obişnuit. Cumpărăm când am primit o mărire de salariu, de bucurie, şi când am fost concediaţi, de înecat amarul. Cumpărăm ca să avem subiecte de conversaţie cu prietenii şi ne întâlnim în magazine ca în parcul de distracţii. Cumpărăm pentru că sunt reduceri, pentru că mall-ul e un loc bun pentru pauza de masă, pentru că ne-am adăpostit de ploaie, cumpărăm de dragul de a cumpăra. Şi-apoi cumpărăm spaţiu şi mobilă pentru a depozita ce cumpărăm.

Nebunia reducerilor aduce încasări uriaşe. Nu, firmele nu pierd bani pentru că din bunătatea inimii lor reduc preţurile de două ori pe an. Scapă în aceste perioade de stocuri impresionante de prostii, la preţuri care le acoperă cheltuielile oricât de 90% ar fi reduse. Paguba este tot în buzunarul sau pe cardul cumpărătorului. Orbiţi de reclame şi sloganuri, de ce şi-a cumpărat vecina şi de ce ne fură ochiul mai repede, ajungem să cumpărăm în aceste perioade tot felul de prostii care ajung în coşul de gunoi cu prima ocazie.

Am adunat câteva sfaturi pentru a vă ţine economiile la loc sigur în perioada tentantă a reducerilor:

  • Evitaţi magazinele. On-line şi off-line, pentru că în ultima vreme comerţul on-line a luat proporţii şi orice reducere sau ofertă este semnalată printr-un e-mail bine ticluit şi imposibil de ignorat. Dacă şi trasportul este gratuit, suntem convinşi. Aşadar, dacă nici o treabă urgentă nu vă duce spre magazine, daţi-le pace şi consumaţi timpul liber gătind reţete noi, mergând în parc sau la sala de sport, făcând ordine în muntele de lucruri pe care l-aţi adunat deja, citind, descoperind că aveţi creativitate şi vă puteţi descurca şi fără cumpărături.
  • Dacă totuşi ajungeţi în magazine, fiţi exigenţi. Nu reducerea contează, ci banii pe care îi lăsaţi la casă. Calculaţi preţul în ore de muncă şi veţi descoperi că nu mai e aşa de amuzant să munciţi câteva zile (sau chiar ore) pentru o altă bluză de plastic pe care probabil o veţi purta de două ori. Verificaţi atent etichetele, materialele, recomandările celor care au cumpărat deja, lista de ingrediente şi termenul de valabilitate. Sezonul reducerilor este sezonul de care firmele profită pentru a scăpa de tot ce nu s-ar vinde în alte condiţii.
  • Nu intraţi flămânzi în magazine. Este valabil şi pentru magazinele cu produse alimentare şi pentru celelalte. Fiţi mereu la curent cu stocurile personale. De exemplu, dacă ştiţi cu precizie că deţineţi 54 de tricouri vă va fi mai greu să-l cumpăraţi pe numărul 55. Reţeta funcţionează şi pentru produse cosmetice, electrocasnice, mobilă, decoraţiuni. Singurul capitol unde nu se aplică sunt cărţile.
  • Faceţi liste. Copilul are nevoie de ghete noi, soţul de o căciulă, am de sărbătorit trei prieteni. Notaţi cu grijă tot ce vă trebuie şi ţineţi cu dinţii de listă. Veţi constata că lista e mult mai scurtă decât produsele care vă fac cu ochiul din vitrine.
  • Sărbătoriţi Ziua Fără Cheltuieli. Cum ar fi ca măcar o dată pe săptămână să aveţi o zi în care nu scoateţi nici un ban din portofel? O zi în care vă luaţi la pachet mâncare gătită acasă, în care nu cedaţi nici gustărilor de la automate, nici vitrinelor, nici site-urilor de cumpărături. O zi în care nu plătiţi nici măcar facturi. Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.