Amintirea pardesiului

Pardesiul este o haină din stofă de lână, lungă până la genunchi, purtată primăvara și toamna. Nu este palton, geacă, jachetă, parpalac, parka, trenci, cardigan, sacou, blazer sau orice altă denumire și formă de haină vă trece prin cap. Pardesiul are ținută, eleganță, un scop precis și o execuție de calitate.

Pardesiul a devenit o raritate pe străzile metropolitane ale capitalei, atât pentru femei, dar mai ales pentru bărbați. Moderni, comozi, practici, alegem haine fără formă și cerințe, pe care le purtăm oricum, renunțând complet la protocol, la atenție la detalii. Pardesiul cere un anume ansamblu, o îngrijire deosebită. Pardesiul îl porți, îl expui și te expui. Pardesiul este o poveste. În anii lui de glorie, pardesiul a ținut de cald celor mai cunoscute actrițe, le-a subliniat talia și le-a făcut fotogenice. A fost purtat pe umeri sau pe braț de domni, filosofi, gânditori, conducători de stat, regi. A fost parte din istoria secolului al XX-lea și va rămâne în amintirea noastră. Cine însă își va mai aminti de hainele din plastic, făcute în China, care nu flatează decât zilele ploioase de toamnă?

Am căutat să regăsesc pardesiul în colecțiile actuale. Să-i refac gloria, să suspin iarăși la vederea unei talii perfecte, închisă între două rânduri de nasturi. Iată ce am găsit.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.