Limba română în era globalizării (lingvistice)

Muzeul Municipiului București – Palatul Șuțu vă invită joi, 15 iunie 2017, începând cu ora 18:30, la conferința Limba română în era globalizării (lingvistice), susținută de Prof. univ. dr. Emil Ionescu, decanul Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Dacă sunteți dintre cei care își fac griji pentru limba română, conferința vine să vă lămurească printr-o analiză complexă și bine documentată. Va disparea limba română? Se va schimba dramatic în următorii ani? Prof. univ. dr. Emil Ionescu spune:

„Pornind de la starea de fapt – o anumită îngrijorare exprimată în comunităţile intelectuale faţă de situaţia şi viitorul limbii române – încerc în această conferinţă să determin în ce măsură sentimentul de îngrijorare este întemeiat. În acest scop folosesc date ale literaturii internaţionale care au în vedere globalizarea în genere şi globalizarea lingvistică în special. Această literatură consemnează efecte empiric controlabile ale fenomenului de globalizare asupra limbilor naţionale. Analiza pe care o fac arată că niciunul din aceste efecte nu este activ în societatea românească şi nu afectează limba română. În plus, o analiză comparativă facută cu daneza (ea însăşi confruntată cu fenomenul globalizării) demonstrează, oarecum surprinzător, că româna în societatea noastră este un instrument de comunicare mai bine poziţionat decât este daneza în societatea daneză. Închei cu concluzia că deşi formulez o judecată contra curentului dominant, nu avem motive de îngrijorare în privinţa situaţiei sau a destinului (cel puţin pe termen mediu) al limbii române.”

Prețul unui bilet de intrare este 10 lei și include vizitarea expozițiilor de la Palatul Șuțu în termen de 30 de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.