ZMEU București

Zonă magică de experiment urban

Minunata lume nouă

Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă aşteaptă între 4 august şi 27 septembrie 2017 cu o nouă expoziţie de fotografie: Minunata lume nouă.

Vremurile s-au schimbat, oamenii poate mai puţin. Fenomenul migrării românilor în Europa de Vest nu mai este o noutate pentru nimeni. În special populaţia din sate şi oraşe mici a fost determinată să-şi obţină un trai mai bun muncind pe meleaguri străine. Dar dezrădăcinarea a fost parţială şi asta a dat naştere unui fenomen nou. Oamenii plecaţi la lucru au lăsat în urmă familie şi visuri. Se întorc în vacanţe, pentru nunţi şi botezuri şi trimit cu regularitate bani acasă. Pentru că “acasă” este încă în România. De aici şi dorinţa de a avea o casă în satele natale.

Expoziţia Minunata lume nouă îşi propune să puncteze aspecte ale migraţiei şi ale construcţiilor impresionante şi goale care aşteaptă vacanţele celor plecaţi. Concentrată pe zone rurale din Maramureş, Bucovina şi Ţara Oaşului, expoziţia aduce publicului transformarea satului tradiţional. Fotografiile aparţin fotografului Petruț Călinescu, artistului Matei Bejenaru și unor cercetători care au documentat această temă în România și în țările de destinație: Remus Gabriel Anghel, Eli Bădică, Carmen Chasovschi, Pietro Cingolani, Ionuț Dulămiță, Anamaria Iuga, Andra Jacob Larionescu, Daniela Moisa, Diana Necoară, Cristina Toderaș, Amelia Tue, Ciprian Vațe.

Muzeul Naţional al Ţăranului Român însoţeşte expoziţia cu patru proiecţii de film documentar care analizează tema migrației din perspective diferite. Programul proiecţiilor este următorul:

 • Vineri, 1 septembrie, 18:30, Aici… adică acolo, România, 2012, R: Laura Căpățână Juller, 76′
  Ani și Sanda sunt două fete din Maramureș, care au crescut cu bunicii. Părinții lor sunt la muncă în Spania, ca atâția alți români. Când au plecat, proiectul lor comun părea promițător: cu banii câștigați în Spania vor construi o casă în care toată familia va fi fericită. După mai bine de zece ani, socoteala de acasă nu pare să se fi potrivit însă cu realitatea; iar casa e departe de a fi gata. Laura Căpățână Juller le-a însoțit pe Ani și pe Sanda timp de trei ani, urmărind frământările unor copile devenite adolescente în absența părinților. După proiecția filmului, regizoarea Laura Căpățână Juller va participa la o discuție cu publicul.
 • Sâmbătă, 9 septembrie 2017, 18:30, Primele două părți ale trilogiei The Last Peasants, UK, 2003, R: Angus Macqueen, partea I 49′, partea II 49′
  Angus Macqueen narează în trilogia sa povestea a trei familii din satul Budești, Maramureș. Aceste familii au în comun faptul că unul sau mai mulți membri au hotărât să emigreze ilegal în Uniunea Europeană, pentru a lăsa în urmă problemele economice de acasă. În timp ce prima parte intitulată Journeys prezintă realitatea cu care se confruntă migranții, a doua parte, Temptation, aduce în discuție conflictul cultural și așteptările diferitelor generații din România rurală.
 • Miercuri, 20 septembrie 2017, 18:30, Searching for Patrick, România, 2016, R: Daniel Djamo, Oana Popan, 98’
  Comuna Certeze din județul Satu Mare este renumită pentru casele impozante construite de locuitorii săi după ce au muncit în Franța și în alte țări din Vestul Europei. Căutarea lui Patrick nu urmărește să îl găsească pe acesta, așa cum de altfel nici Godot nu apare niciodată. Patrick este de fapt un personaj colectiv: satul însuși. Filmul urmărește mitul comunei Certeze și încearcă să analizeze mecanismele interne care au determinat nevoia de a construi astfel de case.
 • Duminică, 24 septembrie 2017, 18:30, Waiting for August, Belgia, 2014, R: Teodora Ana Mihai, 88’
  Georgiana Halmac va împlini în iarna aceasta cincisprezece ani. Ea trăiește în orașul Bacău împreună cu cei șase frați. Mama lor a fost nevoită să își părăsească copiii pentru a le asigura existența, lucrând în Italia, în orașul Torino. Nu se va întoarce înainte de începerea verii. Georgiana este nevoită să improvizeze din mers, conversațiile telefonice cu mama ei fiind singurele puncte de reper.
expozitiefotografieMuzeul Taranului Romanrecomandare

Monica Radulescu • 02/08/2017


Previous Post

Next Post

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.