Adevărul despre haine

Industria modei a deviat lucrurile teribil de mult. Accentul pus pe consum a ajuns și aici. Hainele au devenit obiecte aproape fără preț pentru cei mai mulți dintre noi. Motivele pentru care purtăm o anumită haină sunt de cele mai multe ori greșite, dar nu reușim să ieșim din cercul vicios în care am intrat. Adevărul este că.. :

  • nu folosim nici jumătate din hainele și încălțările pe care le avem. Burdușim dulapuri și debarale cu tot felul de textile de care nu ne folosim aproape deloc. Le luăm pentru că ne plac, ne relaxează vizita în magazin, sunt la modă, ne trebuie pentru o ocazie precisă, dar unică sau, pur și simplu, crezând că ne trebuie (de fapt, doar am uitat că mai avem multe altele la fel).
  • nu ni se potrivesc nici jumătate din hainele pe care le avem. Fie ne minte oglinda magazinului sau prietena adusă pe post de ajutor, fie ne lăsăm încântați de o inspirație de moment, de o imagine din reviste, de ce se propovăduiește a se purta în acest sezon. În proces, ne pierdem pe noi. Ceea ce suntem cu adevărat. Și atunci și hainele ne pică rău, ne ascund ce ar trebui să arate și arată ce n-am dori să se vadă. Lipsa de sinceritate se vede și în dulap.
  • nu ne plac mare parte din hainele proprii. Asta se întâmplă pentru că le-am cumpărat silit. Sunt haine pentru birou sau muncă în general, haine pentru dat bine în fața unor oameni de care până la urmă nu ne pasă așa de mult, haine de impresionat, de apartenență la un grup, haine luate din constrângeri sociale. Nu vrem să alergăm în colanți, dar așa face toată lumea și atunci e musai.
  • avem foarte multe haine de proastă calitate. Consum. Acesta e motivul. Nu citim etichete, ne încântăm de reduceri, nu cunoaștem materialele și puțin ne pasă dacă purtăm plastic. Important e să avem mereu ceva nou, nu?
  • nu reciclăm mai nimic din garderobă. Cum? Hainele se reciclează?! De multe ori nici nu știm că hainele se pot recicla. Dar nici nu ne punem problema. Metode sunt și nu puține. De la a le dărui unor oameni mai puțin norocoși până la a le transforma în cârpe de menaj și chiar a le returna magazinelor cu campanii de reciclare. Doar să vrem.
  • nu mai știm ce e frumos. Doar ce se poartă, ce e mai ochios în vitrine și în reclame, ce are colega de birou, ce-am văzut în filme. Frumosul e subiectiv și obiectiv deopotrivă. El se adună din artă, din natură, din educație, din bunătate, din frumusețe interioară. Nu se cumpără din magazin, dar se poartă cu încredere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.