Visez la ziua în care Black Friday se va transforma în ziua Nu cumpăra nimic! Visez la ziua în care `Cumpără cât de mult poţi sau vrei` sau `Cheltuie toţi banii` nu va mai exista. Visez la ziua în care ne vom întrece în cine cumpără cel mai puţin, eficient şi sănătos, nu cel mai mult.
Îmi imaginez că poate fi dificil, dar apropo, aţi încercat să nu cumpăraţi nimic nou pentru un an întreg la un moment dat în viaţa voastră? Lăsând la o parte perioadele cu mari provocări financiare, a fost o perioadă din viaţa voastră în care aţi refuzat să faceţi achiziţii pentru un an întreg deşi banii nu erau o problemă? Pentru cei interesaţi de acest subiect recomand acest articol care cuprinde o serie de sfaturi şi soluţii cum să nu cumperi îmbrăcăminte nouă pentru un an întreg.
De ce este important? Ei bine, răspunsul este chiar foarte simplu. De dragul sănătăţii Planetei şi a noastre pe termen lung. În era supra consumului, în care orice lucru la care am visat vreodată este disponibil la câţiva kilometri sau câteva clickuri distanţă, merită să ne întrebăm Am cu adevărat nevoie de obiectul asta? Există ceva ce am deja sau pe care aş putea să îl repar care să-mi satisfacă nevoia pe care mi-ar satisface-o obiectul la care visez? Am mereu întrebările acestea esenţiale în mintea mea de fiecare dată când încep să mă gândesc la o nouă achiziţie. Iar de cele mai multe ori, pot repara ceva ce am deja sau pot găsi la prieteni ceea ce am nevoie. Aşa că nu e neapărat necesar să fac o nouă achiziţie care să contribuie la inegalitatea oricum existentă în lume.
În această era a supra consumului, responsabilitatea îmbunătăţirii situaţiei în care se află această minunată Planetă pe care ne ducem existenţa, cade şi pe umerii noştri. Nu este doar responsabilitatea corporaţiilor sau a guvernelor să rezolve această problemă – iar la cum vedem că merg lucrurile pe plan politic, situaţia nu este ideală să aşteptăm pe alţii să rezolve această problemă. Responsabilitatea este şi în mâinile noastre, ale consumatorilor, să refuzăm să cumpărăm în ritmul în care marile magazine produc bunuri.
Iar dacă cumva te gândeşti că situaţia nu este chiar atât de rea, îndrăznesc să te contrazic. Modul în care abuzăm de resursele Planetei şi modelul de consum a ajuns să fie extrem de dăunător! Oceanele sunt pline de insule de plastic, unele chiar de dimensiunea unor ţări existente, iar asta afectează inclusiv viaţa marină, nu doar pe noi. Zilele acestea, feed-ul meu din reţelele de socializare este în mare parte plin de articole ce documenteză cum viaţa marină este afectată de existenţa plasticului în mediu lor, ducând uneori până la moartea anumitor animale. O altă mare problemă a supra consumului este aceea că marile corporaţii ajută la crearea şi menţinerea acestei inegalităţi sociale despre care vorbeam mai devreme. Pentru că de cele mai multe ori, hainele noastre minunate şi gadgeturile noastre preţioase sunt realizate de către oameni care trăiesc în cele mai rele condiţii şi sunt plătiţi cel mai prost. Pe lângă asta, ei sunt cei care trebuie să trăiască cu poluarea rezultată în urma producerii acestor bunuri.
Dar noi, ca şi consumatori, putem face alegeri mai bune şi mai inteligente. Putem cere organizaţiilor transparenţă în ce priveşte lanţul de producţie si alimentare, putem refuza să cumpărăm produsele despre care ştim că au o influenţă negativă asupra mediului înconjurător şi a noastră pe termen lung. Putem în schimb sprijini şi promova micii producători şi achiziţiona produse locale. În sfârşit, iată o listă de întrebări pe care eu personal o folosesc pentru a mă ajuta în decizia mea de a cumpăra sau nu un produs nou. Poate o veţi găsi utilă pentru următoare tură de cumpărături, fie ea de Black Friday sau cu orice altă ocazie.
- Am cu adevărat nevoie de acel obiect nou sau pot repara/ reîmprospăta ceva ce am deja? Mai ales dacă eşti genul care te ataşezi uşor de lucruri materiale, este cu siguranţă mai sănătos şi eficient să încerci să le repari decât să le arunci şi să cumperi ceva nou.
- Produsul de care sunt interesată este cu adevărat la reduceri sau este doar marketing? Multe magazine au reduceri false de Black Friday. Prin urmare, încearcă să urmăreşti din timp produsul de care eşti interesat pentru a putea observa dacă reducerile anunţate sunt cu adevărat substanţiale sau nu.
- Cumpăr produsul ăsta pentru că este la reduceri şi toată lume cumpără de Black Friday? Tentaţia este mare când shoppingul este activitatea preferată a oamenilor din jurul tău. Şi cu toţii ne dorim să deţinem lucruri cât mai frumoase şi noi, dar uneori chiar merită să ne gândim de două ori înainte de a face o nouă achiziţie.
Iar până Black Friday va dispărea, visez la o lume în care ne întrecem în a fi cei mai prietenoşi cu mediul înconjurător şi nu cei mai distructivi cu acesta.