Despre produse cosmetice, cu drag

Ne aflăm în plin sezon de reduceri și, mai ales, de răsfăț al pielii expuse intemperiilor. Este astfel un moment foarte bun pentru a ceda ispitelor parfumate și catifelate, pline de promisiuni de frumusețe și tinerețe veșnică. Lăsând la o parte că nimic nu este veșnic, nici chiar veșnicia, ne-am gândit serios cum am putea să ne bucurăm de bogăția naturii și inventivitatea producătorilor. În același timp, încercăm să nu lăsăm ispitele să ne doboare principiile, bugetul și echilibrul interior.

Așadar, primul lucru de ținut minte este să nu folosiți produse cosmetice testate pe animale. Este crud și lipsit de sens (în afară de cel economic), pentru că în zilele noastre testarea se poate face mult mai inteligent. Dacă nu scrie explicit pe produs că nu este testat pe animale, întrebați în magazin. Dacă nu vi se răspunde, căutați pe pagina producătorului. Nu este chiar atât de greu de aflat. Dar dacă este înseamnă că au ceva de ascuns.

Al doilea lucru important este să țineți minte că produsele cosmetice sunt găzduite de ambalaje reciclabile și la finalul vieții trebuie să ajungă într-un container de reciclare. Chiar dacă sunt mici, cele mai multe sunt făcute din plastic, așa că nu strică să le aruncați unde trebuie.

Important este și să aveți măsură la cumpărat produse cosmetice. În primul rând pentru că sigur nu vă trebuie tot ce apare prin reclame. În al doilea rând pentru că nu au termen de valabilitate foarte mare și vă pot face probleme dacă se învechesc prin baie. În al treilea rând, proverbul “Ce e mult strică” se aplică foarte bine aici. Prea multe creme și alifii pot face rău pielii.

Alegeți produse cât mai naturale. Citiți bine lista de ingrediente, chiar dacă sună SF pe alocuri. Anumite substanțe ( ca sărurile de aluminiu din deodorante, ca Sodium laureth sulfate din săpunuri) sunt studiate și considerate periculoase pentru organism. Nu mereu ce face multă spumă, miroase grozav și arată ca desprins dintr-o reclamă este cel mai sănătos produs. Mai ales atunci când le utilizați pe termen lung.

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman. Absoarbe cantități impresionante de chimicale doar pentru că civilizația modernă i-o impune. Nu o aglomerați excesiv, nu o faceți birou de testare. Industria cosmetică este fix ce îi spune numele, o industrie, nu o organizație de binefacere (oricât de altruiste ar părea reclamele).

2 Replies to “Despre produse cosmetice, cu drag”

  1. Poti sa recomanzi produse care respecta criteriile de mai sus si se gasesc si in tara (in magazin sau online)? Merci

  2. Produse netestate pe animale exista in tara si nu sunt foarte greu de gasit. Doar cateva exemple: Farmec, Elmiplant, Body Shop, Cattier, Keune, Lavera, Sabon, produsele marca DM, 100% Pure Cosmetics, Eco si multe altele.

    Cam toate produsele cosmetice sunt ambalate in plastic reciclabil. Ar trebui sa aiba semnul de reciclabil pe ele.

    Produse naturale se gasesc iarasi si la noi. In plus, poti folosi ulei de masline, de struguri, unt de cacao, de cocos, alte uleiuri naturale pe care le gasesti in magazinele naturiste si nu numai. Poti face masti de fata din argila si miere, ulei de masline, galbenus de ou etc. Sau poti incerca sa mergi la targuri de profil, cum este Agenda Bio (27/28 ianuarie 2018) pentru a gasi producatori autohtoni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.