ZMEU București

Zonă magică de experiment urban

Episodul 12: Un smoothie sănătos cu bok choy

Bok choy este o plantă cu denumiri ciudate (i se mai spune și varză chinezească, deși crește foarte bine și în Europa), dar cu multe beneficii. Densitatea de nutrienți o plasează pe locul trei între toate plantele din lume, rivalizând cu vestitul spanac. În plus, cu 100 g de bok choy adunați doar 13 calorii.

Bok choy este considerată o sursă de sănătate și este frecvent folosită în bucătăriile asiatice și europene. În cele românești mai puțin, poate pentru că românul se pierde în denumiri și nu înțelege de ce se numește varză și arată ca salata (are și gust de salată). Totuși, pentru cei dornici de experiențe noi, trebuie să știți că veți găsi în bok choy vitaminele C, A, B6 și K și foarte multe minerale (calciu, fier, zinc, magneziu și altele). Este considerată benefică în prevenția osteoporozei și a bolilor cronice, ajută circulația și scade tensiunea arterială, face pielea mai frumoasă și ajută sistemul imunitar. Înainte de a o declara plantă-minune, citiți cât mai multe despre bok choy. Poate avea și efecte negative (de exemplu, cantitatea mare de vitamina K poate interfera cu unele medicamente).

În ceea ce privește prezența în smoothie, bok choy ne oferă mulți nutrienți, dar puțin gust. Pentru a îmbunătății lucrurile, adăugați lămâie și ceva mai acid.

Iată și rețeta de azi pentru 500 ml de smoothie cu bok choy:

  • bok choy – 5 tije cu frunză cu tot
  • măr – 1 bucată
  • kiwi – 1 bucată
  • ghimbir – 1 bucată de 1 cm (sau cât de mult vă place)
  • lămâie – zeama de la o jumătate de lămâie
  • apă (plată) – 100 ml
bok choyretetasmoothieUn smoothie sanatosvarza chinezeasca

Monica Radulescu • 03/03/2018


Previous Post

Next Post

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.