ZMEU București

Zonă magică de experiment urban

Bhante Gunaratana – 8 pași către fericire

Trecând prin ziua de azi, o zi obișnuită de marți, de martie, de viață, mi s-a părut oportun să vă povestesc despre o carte cu un țel înalt și perspective optimiste. 8 pași către fericire este una din cărțile semnate de călugărul budist Bhante Gunaratana și trimise în lume pentru a povesti învățătura lui Buddha.

Dacă credințele proprii, principiile și educația pe care ați căpătat-o vă fac să vă încruntați când auziți de budism, opriți-vă aici din citit. Pentru că unul dintre principiile budismului este să nu încerci să convertești pe nimeni, cu atât mai puțin să-ți impui credința. Nici cartea lui Bhante Gunaratana nu se abate de la regulă. Din felul cum este scrisă nu răzbate nici un îndemn, nici o chemare. Cartea prezintă Nobila Cale Octuplă, cea mai profundă învățătură a lui Buddha, dar alegerile vă aparțin.

Cu toate acestea, fără a adera la vreo credință, învățătura acestei cărți vă poate sluji în fiecare zi. Pentru că ea vorbește despre lăcomie, ignoranță și ură și te învață să renunți la ele. Pentru că ea vorbește de compasiune, bunăvoință și fericire și te învață cum să ajungi la ele. Pentru că introduce noțiunile de mindfulness, de meditație, de autodisciplină și avem cu toții nevoie de ele. Pentru că deși nu garantează fericirea, aduce liniște și calm. Vă învață să atingeți un echilibru interior pe care mulți dintre noi nu îl mai avem. Poate că nu vom atinge iluminarea budismului, dar avem o șansă să ne extindem cunoașterea și autocunoașterea, să trăim mai conștient și să fim mai puțin nefericiți. Când îți dai seama că totul este trecător și că orice efect are o cauză, te vei supăra mai puțin pe o ședință contramandată, pe un metrou întârziat sau pe o vreme schimbătoare.

Editura Heraldbudismmindfulnessrecenzierecomandare

Monica Radulescu • 20/03/2018


Previous Post

Next Post

Lasă un răspuns

Your email address will not be published / Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.