O lume fără plastic

Plasticul a devenit noul dușman al mediului. De la oceane, animale sălbatice și până la năzurosul om, toți se plâng că nu mai au loc și viață sănătoasă din cauza plasticului. Omul însă nu poate trăi fără plastic, cel puțin în acest moment. O viață fără plastic ar însemna o lume fără tehnologie (pentru că vă scriu de la o tastatură făcută din plastic), fără medicamente și aparatură medicală, fără muzică (pentru că mai toate instrumentele muzicale au ceva componente din plastic) și fără multe altele cu care omul s-a învățat să trăiască. Deci complet fără nu putem, dar cu siguranță putem cu mai puțin.

În iulie, ZMEU București vă propune să încercați să reduceți consumul de plastic pentru o lună (măcar). Ideal ar fi să devină un stil de viață pentru că mai puțin plastic înseamnă o viață mai sănătoasă și mai fericită. Când din păduri și din râuri vă zâmbesc sticlele de plastic e clar că nu sunteți prea fericiți. Deci haideți să încercăm împreună pentru o lună. Haideți să vedem de ce ne putem lipsi, ce putem înlocui cu variante biodegradabile, ce putem consuma mai puțin. Avem deja o listă și ne-am bucura să ne ajutați s-o completăm.

  • Sacoșă de cumpărături din pânză: n-o lăsați niciodată acasă, tentația cumpărăturilor e mare zilele acestea. Refuzați sacoșa de plastic oferită de magazin și refolosiți cu încredere propria sacoșă. Ca să vă facă plăcere, alegeți una colorată, cusută chiar de voi sau cu mesaje haioase și inspiraționale.
  • Dacă aveți acasă pungi cu pungi adunate din moși strămoși, e momentul să le folosiți. Fie că vă faceți cumpărăturile în piață sau în supermarket, luați cu voi pungi de plastic pentru fructe și legume. Faceți un calcul câte pungi de plastic adunați într-o sesiune de piață și bucurați-vă că puteți reduce consumul de plastic dintr-un foc.
  • Saci de gunoi menajer din materiale biodegradabile: asta e simplu. Îi găsiți peste tot, în magazine ca dm drogerie markt, mega image, ba chiar și la emag și multe alte magazine on-line.
  • Nu totul trebuie să fie ambalat. Refuzați (ferm, că nu e simplu) să vă fie ambalate produsele cumpărate. Fie că aveți sacoșă, geantă, rucsac sau doar buzunare și mâine, se găsește un loc pentru ultimul lucrușor cumpărat.
  • Folosiți capace în loc de folie de plastic. Gospodine și gospodari, când vă doriți să acoperiți mâncarea cu ceva, încercați să folosiți capace. Chiar și farfuriile merg. Mai ușor cu folia de plastic e mai bine.
  • Cafea în cana ta. Lucrezi chiar lângă locul de unde îți cumperi cafeaua în fiecare zi. Uneori și de mai multe ori pe zi. Folosește o cană de-a ta în locul paharului de plastic. La fel și ligurița ta în locul bățului de plastic care oricum amestecă prost. Fă un calcul cât de mult poți reduce dintr-o învărteală de linguriță. Să nu-ți fie rușine, cei care fac cafeaua se vor bucura.
  • Cumpără produse în ambalaje reciclabile. Cremele se găsesc și în borcane de sticlă, ba chiar și deodorantele. Săpunul se vinde și vrac, nu doar împachetat în hârtie plastifiată. Produsele de machiaj le găsiți și în ambalaj de bambus sau de metal (zao, de exemplu). Ba chiar le găsiți și în ambalaje de amidon, biodegradabile. Apa minerală se vinde și în sticlă de sticlă. Berea la fel. Cu puțină atenție, vă puteți înlocui mare parte din plasticul din casă.
  • Periuță de dinți din materiale naturale (bambus de exemplu) sau biodegradabile: și asta e simplu, le găsiți la magazinele care vând cosmetice naturale, cum e organik.
  • Sticla ta de apă. E vară și sete mare. Dar o sticlă de apă reutilizabilă, umplută de acasă cu apă rece (poate și cu 2-3 felii de lămâie sau castravete) vă va face ziua mai bună. Mai ales dacă aveți de gând să faceți sport. În plus, și bugetul va fi mai fericit.
  • Ce nu puteți înlocui, reciclați. Se întâmplă să nu puteți înlocui chiar tot. Sau să primiți obiecte din plastic. Căutați containerele galbele și reciclați tot ce se poate. La sfârșitul zilei veți fi mai mulțumiți.

Mai multe detalii și inspirație găsiți aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.