Despre uniformă şi etichete

Mai avem o săptămână până la debutul unui nou an şcolar. Magazinele sunt pline de oferte pentru haine şi rechizite, dar nu lipsesc nici cele pentru mobilier, electrocasnice, jocuri şi multe altele care ar putea fi de folos celor mici. Sau celor mari. Sau nimănui, dar ce mai contează. Important e să cumperi, să mergi acasă cu sacoşa plină (şi eventual să se vadă cărui magazin îi aparţine sacoşa). Bineînţeles, dacă sloganul este în engleză ne place şi mai mult. Back to school şi varianta lui de corporaţie Back to office ne bântuie prin gânduri şi prin buzunare.

Se spune că uniforma este menită să ascundă diferenţele dintre copii şi să le permită o egalitate aparentă în cadrul şcolii. Nimic greşit în logică, dar copiii au găsit o soluţie pentru a ieşi din egalitate şi părinţii o susţin: eticheta. Degeaba sunt copiii îmbrăcaţi în aceeaşi culoare, dacă hainele sunt provenite de la magazine diferite. Şi până şi un copil ştie să facă diferenţa între magazine. Nu că ar ştii să facă una reală, dar preţul, gloria, vitrinele şi ce spune lumea contează.

Lumea spune multe. Cel mai frecvent, despre alţii. Despre cum a petrecut majoratul fata unei vedete şi cum a fost îmbrăcată vedeta în vacanţă. Despre păr, sâni, maşini, bani, case, invitaţi şi bun gust (sigur, cel care vorbeşte are mereu bun gust). Comparaţia, zeflemeaua şi capra vecinului sunt sporturile pe care românul încă le practică cu entuziasm. Iar copilul vede, prinde din zbor şi exersează pe colegii de şcoală. Dacă iese bine la socoteală, suntem mândrii. Dacă cumva are colegi mai cu moţ, îl încurajăm să le găsească nod în papură şi epitete jignitoare. Apoi ne dăm peste cap să-i cumpărăm copilului mai multe lucruri de care n-are nevoie şi etichete mai costisitoare.

Şcoala nu este o expoziţie de lucruri scumpe. Nu este locul unde mergi să-ţi etalezi telefonul, ceasul, ghiozdanul cu rotile, treningul de firmă şi altele. Este locul care ar trebui să te facă curios, să te entuziasmeze cu lumi noi, să te înveţe să gândeşti. Şcoala îţi dă cea mai puternică super putere: capacitatea de a gândi raţional şi de a lua propriile decizii. Să te mulţumeşti să pui etichete este cam cel mai rău lucru pe care îl poţi face.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.