Oliver Sacks – În mişcare. O viaţă

Autobiografia lui Oliver Sacks este o carte uimitoare chiar şi dacă nu ştiţi cine a fost Oliver Sacks. De fapt, cei mai mulţi dintre noi nu ştiu nimic despre el. Nu contează prea mult nici lista realizărilor din viaţa sa, deşi trebuie să recunosc că este impresionantă. Dar nu despre asta este vorba în cartea sa autobiografică. Ci despre pasiune, despre sinceritate, despre curiozitate, despre implicare şi empatie, despre drag de oameni şi de viaţă, despre plăcerea de a scrie şi talentul de povestitor.

Oliver Sacks a fost neurolog, pasionat de chimie şi fiziologie, medic şi cercetător, autor de cărţi şi articole de specialitate. În acelaşi timp şi cu egală importanţă, a fost scriitor, călător, un povestitor înnăscut şi un fin observator. Studiile sale de caz sunt deosebite pentru că din ele nu răzbate doar suferinţa medicală a pacientului, ci şi frământările sale, viaţa aşa cum poate fi ea pentru un bolnav. Apropiat de pacienţii săi pe care îi vizita şi când nu le mai era medic, Oliver Sacks nu i-a văzut doar ca pe nişte cazuri, ci ca pe nişte oameni cărora le-ar putea fi de folos.

Să nu credeţi că autobiografia sa este o ocazie de a se lăuda şi mândri cu realizările sale profesionale. Nu este. Aflaţi din carte şi că Oliver Sacks a fost un britanic plecat în America pentru a scăpa de serviciul militar, evreu, homosexual, timid, motociclist, dependent de amfetamine, pasionat de înot şi scufundări, campion la haltere. A fost un om sensibil şi nu ferit de necazuri, dar le-a depăşit cumva pe toate, atât cât a putut, prin propriile sale metode. De cele mai multe ori implicându-se atent în viaţa pacienţilor săi, dar şi prin scris, sport, călătorii, prieteni, perioade de izolare şi perioade de explorare.

Ştii că o carte este bună atunci când te trezeşti povestind din ea în situaţii de viaţă obişnuite. În mişcare. O viaţă este o carte de felul acesta, care îţi oferă pilde pentru multe situaţii. Povestea mea preferată este cea despre toleranţă, bunătate, iertare şi viaţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.