Sezonul reducerilor

Abia s-a terminat sezonul cadourilor și a debutat cu avânt sezonul reducerilor. Ianuarie și februarie sunt binecunoscute ca luni de reduceri în special pentru haine și accesorii. Dar dacă citiți rapoartele Greenpeace legate de industria modei, o să constatați că hainele sunt responsabile pentru un consum imens de energie, apă, produse chimice mai mult sau mai puțin toxice, dar și pentru munți de gunoaie nereciclabile (faimoșii poliesteri) și pentru muncă în condiții inumane. Cu toate acestea, civilizația vestică ignoră rapoartele și se concentrează mai mult pe „eu” și „cât de bine mi-e mie în haine noi”.

Nu e simplu să renunți la ce te învață cu insistență societatea. Și trebuie să recunoaștem că hainele ne fac să ne simțim mai bine, ne dau încredere și intră deja în categoria „fericirea stă în lucruri mici”. Dar, precum lingurița lui Amos Oz, o decizie cumpătată, cât de mică, înmulțită cu numărul populației înseamnă o schimbare sesizabilă. Iată câteva lingurițe care să vă ajute să depășiți sezonul reducerilor:

  • Redescoperiți propriul dulap – Înainte de a pleca la cumpărături, faceți inventarul propriului dulap. Veți găsi cu singuranță haine de care ați uitat, poate chiar noi. Veți găsi și haine uzate sau care nu vi se mai potrivesc, pe care nu le mai puteți purta și cărora le puteți găsi altă utilizare (haine de purtat prin casă, haine de făcut pachet și donat celor mai puțin norocoși, haine de dus la reciclat, viitoare cârpe de praf etc.). O scurtă evaluare a dulapului va scoate la suprafață idei de neconceput până atunci: de fapt nu aveți nevoie de ce v-ați pus în gând să cumpărați. În rarele ocazii în care chiar vă trebuie ceva, aveți un țel precis pentru cumpărături. Nu-l părăsiți în favoarea hainelor care vor ajunge în celelalte categorii (haine nepurtate, haine nepotrivite).
  • Alegeți materiale biodegradabile – Foarte puțin din volumul de haine care ar putea fi reciclat chiar ajunge să fie reciclat. Și chiar dacă ajunge, energia consumată pentru reciclare este imensă. Așa că citiți cu atenție etichetele. Alegeți materiale biodegradabile, naturale. Și accesoriile pot fi de lemn, metal sau sticlă.
  • Evitați cumpăratul compulsiv – Doar pentru că este ieftin nu înseamnă că este o achiziție bună. Nu cumpărați haine dacă nu vă sunt necesare, nu vi se potrivește mărimea sau nu vă simțiți extrem de confortabil în ele. Oricât de ieftine ar fi, tot risipă se numește. Cum spunea o fetiță de 10 ani cândva, e ca și cum ați pune banii pe balcon și v-ați uita cum îi ia vântul. Calculați cât timp munciți pentru acei bani și gândiți-vă dacă nu puteți face ceva mai bun cu ei. Merită să consumați câteva ore sau minute din viața voastră pentru niște haine?
  • Faceți o listă cu ce vă face fericițiPe ce loc sunt hainele? Cei mai mulți dintre noi se vor declara fericiți dacă sunt sănătoși (și puteți investi în această direcție – sport, mâncare sănătoasă, o locuință curată, o saltea ortopedică etc.), dacă pot călători, dacă au ce citi, dacă au familia și prietenii aproape. Veți vedea că hainele sunt foarte departe pe listă.

Sper că v-a mai trecut cheful de cumpărat haine. Sau măcar ați chibzuit cu grijă și știți ce chiar vă trebuie și ce era doar moft. Poate v-ați dat seama și cât de expuși suntem la reclame și influențe externe. Și cât de mult timp pierdem discutând și dorind lucruri.

Photo by Artem Bali on Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.