Mituri ale mersului la sală

Pare un lucru fantastic de bun să te apuci să mergi la sală. În principiu, chiar este. Orice formă de exercițiu fizic îți îmbunătățește metabolismul și sănătatea, ba chiar produce niște endorfine și ele dau o senzație de fericire. Dar, într-o lume în care totul este comerț și reclamă, și mersul la sală are partea lui de dezinformare. Urmează o listă de mituri care nu se verifică în practică. Cu toate acestea, este bine să faceți mișcare, în orice formă vă permite sănătatea, bugetul și programul. Informați-vă însă din surse mai credibile decât reclama.

  • Mersul la sală dă rezultate garantate – Sunt foarte mulți de ‘dar’, ‘dacă’, ‘depinde’ după acest mit. Rezultatele depind de obiectivul propus și de realismul lui, de ce faceți înainte și după sală, de frecvența orelor de sport și tipul lor. Este foarte important să alegeți genul de mișcare potrivit pentru voi și nevoile voastre. Și cum nu toți oamenii sunt la fel și nici toți antrenorii foarte bine pregătiți, alegerea asta este dificilă. Ba mai mult, dacă dați greș în loc de rezultate pozitive veți avea rezultate negative (dureri de spate, dureri articulare, mărirea mușchilor în zone unde nu-i doriți etc.)
  • Mersul la sală te face fericit – Orice formă de mișcare produce niște edorfine. Numai că producția asta de fericire se oprește când creierul sesizează durere. Deci să faci sport până cazi leșinat nu te va face cel mai fericit om din lume. Și nici febra musculară de după n-o să ajute.
  • Sportul adevărat se face numai cu efort – Din nou, greșit. Orice fizioterapeut recomandă zile de pauză între zilele cu efort sporit pentru ca mușchii să aibă timp să se refacă. Cât sport e prea mult depinde din nou de fiecare. Nu toți putem ridica aceleași greutăți, cum nu toți avem rezistența necesară unui maraton. Nu vă luați după ce fac cei din jur. Mersul la sală este de fapt o conectare la propriul corp. Ascultați-l că vă spune cel mai bine ce-i trebuie și cât.
  • Echipamentul scump este cel mai bun – Sunt multe mituri legate de haine de sport și încălțările potrivite. De exemplu, cercetătorii britanici au stabilit că hainele de bumbac adună mai puține bacterii decât cele sintetice, dar se usucă mai greu. Pentru o oră de sală nu aveți de ce să vă faceți griji pentru calitatea hainelor. Le schimbați mult prea repede pentru a vă deranja că sunt ude sau miros urât. Este important în schimb să fie comode relativ la activitatea pe care o desfășurați. Unele mișcări cer haine strâmte, altele haine largi. Din nou, depinde de fiecare. Dar înainte de a cumpăra echipament scump, testați ce vi se potrivește. Același lucru se întâmplă și cu încălțările. Dacă vă duceți la yoga și pilates nici măcar nu vă trebuie, pentru că le veți face desculți.
  • Dacă nu sunt bun la sport mai bine nu merg – De fapt, tocmai atunci ar trebui să mergeți. Într-o sală de sport nu contează performanța sau aspectul fizic (cel puțin nu ar trebui). Contează doar să vă înțelegeți corpul și să-l ajutați să vă ajute. Nu este un concurs de frumusețe, flexibilitate sau rezistență. Așa că priviți-vă în oglindă doar pe voi și concentrați-vă pe ce doriți să obțineți.

Sportul nu trebuie să fie o corvoadă la care vă înhămați pentru a atinge un obiectiv. Sportul trebuie să fie o plăcere asumată, un stil de viață. Nu toți ne regăsim într-o sală de forță sau de aerobic. Unii preferă să meargă pe jos, alții să alerge în parc. Unii fac exerciții acasă, alții au nevoie de instructor personal. Cei mai mulți preferă sporturile de echipă, în aer liber. Aveți voie să alegeți, să încercați, să renunțați. Sportul este un lucru extrem de personal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.