Cum să faci curățenie în dulap

Cei mai mulți dintre noi au spațiu de depozitare limitat. Ceea ce ar fi foarte bine pentru varianta minimalistă scandinavă. Dar chiar și când ne bucurăm de suficient spațiu tot avem tendința de a-l căptuși cu lucruri. Și oricât ne-am făli cu ele, tot un chin ajung să fie. Poate cea mai mare harababură este în dulapul cu haine, acolo unde societatea ne-a învățat că „trebuie” să fie de toate, cu cât mai multe cu atât mai bine. În final, ne place să ne văităm că nu avem cu ce să ne îmbrăcăm și să mai dăm o raită prin magazine. Ne-am învățat că este o metodă de relaxare. Din păcate, este și o metodă sigură de a ne aglomera viața cu lucruri inutile. Iar specialiștii spun că lipsa de spațiu are efecte negative în multe apecte ale vieții noastre. Există totuși și soluții. Cărți, cursuri, menajere, tutoriale, filme și multe alte descoperiri moderne. Pare simplu, însă nu este. Cu atâtea tentații și multă manipulare socială, este de fapt foarte greu să faci curat în propriul dulap. Totuși, am adunat câteva idei care să vă fie de ajutor.

Scoate totul din dulap sau începe cu un sertar

Cele mai multe materiale dedicate curățeniei în dulap se încadrează în aceste două abordări. Dacă sunteți genul hei-rup, prima abordare o să vi se potrivească mai bine. Scoate-ți totul din dulap, intrați în panică văzând cât de multe lucruri nefolositoare aveți și luați măsuri. Dacă însă sunteți genul sentimental sau fără mult timp la dispoziție, abordarea sertar cu sertar este mai potrivită. Veți avea satisfacția că ați rezolvat o etapă fără a trăi deznădejdea că nu veți duce lucrul la bun sfârșit. Important este să perseverați.

Faceți ceva util cu hainele nefolositoare

Dacă aruncați la gunoi tot ce nu vă trebuie veți avea un sentiment de risipă care va tăia elanul viitor. Este mai bine să găsiți ceva folositor de făcut cu ce scoateți din dulap. Poate cea mai bună variantă este să le donați celor mai puțin norocoși. Pentru hainele care nu se mai pot purta alegeți varianta reciclării (unele magazine primesc haine vechi pentru reciclat).

Curățenia începe cu voi

Este poate cel mai important sfat pe care îl dau specialiștii. Degeaba faceți curat și scăpați de hainele nefolositoare dacă în două săptămâni refaceți stocul. Curățenia are la bază decizia conștientă de a trăi consumând mai puțin, oferindu-ne spațiu și nu lucruri. Este de asemenea cel mai greu lucru de realizat pentru că implică schimbarea atitudinii și a stilului de viață. Nu vă veți mai petrece timpul liber prin magazine, n-o să mai discutați la cafea despre ultimele haine achiziționate, n-o să mai petreceți ore bune în magazinele online și cititnd reviste de modă. Asta înseamnă că va trebui să găsiți altceva de făcut în timpul liber și alte subiecte de conversație cu colegii. Deși ne văităm cu toții că nu avem timp liber, ne este din ce în ce mai dificil să facem ceva cu adevărat valoros cu el. Iată provocarea!

2 Replies to “Cum să faci curățenie în dulap”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.