World Press Photo a anunțat câștigătorii ediției 2019

Ca în fiecare an, World Press Photo desemnează cele mai importante realizări în fotojurnalism. Ele ne arată nu doar calitatea artei fotografice, ci și impactul social al acesteia și problemele curente ale omenirii. World Press Photo este un prestigios concurs de fotografie, dar este și o puternică reflexie a lumii în care trăim.

Câștigătorul World Press Photo 2019 este John Moore cu fotografia Crying Girl on the Border. Fotografia a fost făcută în Texas, la granița cu Mexic, și reprezintă o fetiță plângând în timp ce ea și mama ei sunt luate în custodie de autoritățile americane. Publicarea acestei fotografii în toate marile publicații din lume a făcut ca autoritățile americane să recunoască separarea a câtorva mii de familii prin aceeași procedură.

Crying Girl on the Border © John Moore, Getty Images

Tot despre migrare este și fotografia câștigătoare la categoria Story of the Year. The Migrant Caravan este povestea fotografică realizată de Pieter Ten Hoopen și dedicată caravanei de emigranți sud-americani care se îndreaptă spre Statele Unite. Câteva mii de oameni au pornit din Nicaragua, El Salvador și Guatemala în căutarea unei vieți mai bune.

The Migrant Caravan © Pieter Ten Hoopen, Agence Vu/Civilian Act

Alte fotografii câștigătoare au adus în discuție protestele din Irlanda privind legile legate de avort (premiul I la categoria Contemporary Issues Stories, Blessed Be the Fruit aparținând fotografei Olivia Harris), braconajul (premiul I la categoria Environment Single, Akashinga – The Brave Ones aparținând fotografului Brent Stirton și înfățișând una dintre femeile membre ale grupului feminin anti-braconaj Akashinga din Zimbabue), criza umanitara din jurul lacului Chad (premiul I la categoria Environment Stories, The Lake Chad Crisis aparținând fotografului Marco Gualazzini) și multe altele. Puteți vedea aici toate fotografiile câștigătoare.

Blessed Be the Fruit: Ireland’s Struggle to Overturn Anti-Abortion Laws © Olivia Harris
Akashinga – the Brave Ones © Brent Stirton, Getty Images
The Lake Chad Crisis © Marco Gualazzini, Ghosts of Guano Islands

Ediția 2019 a avut peste 4 300 de participanți din 129 de țări. Au fost înscrise aproape 80 000 de fotografii în categoriile: Contemporary Issues Singles and Stories, Environment Single and Stories, General News Single and Stories, Long Term Projects, Nature Single and Stories, Portraits Single and Stories, Sports Single and Stories, Spot News Single and Stories, Online Video și Interactive.

Expoziția World Press Photo 2019 va putea fi văzută la București în perioada 6 – 27 mai 2019 și va fi găzduită de Muzeul Național de Artă al României.

One Reply to “World Press Photo a anunțat câștigătorii ediției 2019”

  1. Într-adevăr rămâi ,,blocat,, in fața acestor imagini care îți arată încă o dată faptul că nu vedem realitatea , că ne ,,blocăm, zilnic pt mult mai puțin…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.