Mic „antibiofic” pentru sărbătorile de iarnă

Va veni iar Crăciunul!… Sună a vers extras dintr-un cântec de sezon ce ne amintește că da, Crăciunul vine an de an și ne-aduce daruri (mai multe sau mai puține) și mese îmbelșugate, după care pleacă. Noi rămânem să ne luptăm cu kilogramele în plus, iar cei mai puțin norocoși și cu oarișce indigestii sau, mai rău, colici biliare. Deh, de sărbători, pe masa românului se adună tobă, răcituri, lebăr, caltaboși, cârnați, sarmale, fripturi, murături, cozonaci și alte bunătăți din bucătăria tradițională de sezon.

Printre atâtea hiperproteice, la loc de cinste se află însă salata de boeuf. În ciuda denumirii franțuzite, a reușit să intre în categoria preparatelor tradiționale de Crăciun, de Revelion și de Paște. Este o salată de iarnă – conține rădăcinoase care pot fi disponibile în sezonul rece chiar dacă nu am avea supermarket la colțul blocului, murături puse de cu toamnă pentru iarnă și ceva cărniță mai mult sau mai puțin de boeuf. Toate se împletesc fericit și statornic cu maioneză, lucru care nu s-ar mai întâmpla vara, care nu e ca iarna și, de aceea, maioneza numai stabilă nu e.

Întru mese cumpătate în familie consumate, de ceva vreme, i-am rezervat un loc special doar pe masa de Revelion și atât. De Crăciun, sunt prezenți doar castraveciorii, niste ardei copți și ceva murături. Pentru variație, voi împodobi din nou un brăduț din salată verde cu roșii cherry mai mult sau mai puțin roșii peste care o să ningă un pic de brânză.

E drept, e consumată de cei care aleg pieptul de curcan în locul cefei de porc – din motive obiective, desigur, dar mie îmi trece un gând poznaș să aștern în platou și niște zăpadă din sos de brânză.

Iubitorii de rață își pot primi brăduțul din varză albă sau roșie, împodobit cu ardei și morcov. Până să observe lipsa salatei de boeuf, punem desertul pe masă (mic, dar din inimă). De fapt… și desertul ar putea fi tot un brăduț, unul care să fie chiar 3D. E drept, cere puțin mai multă răbdare și ceva mai multe ingrediente, dar am găsit doi spiriduși de nădejde care vă arată exact cum.

Sărbători Fericite! Și dulci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.