Elizabeth Anne Scott – Stresul, 8 strategii de gestionare

Stresul are multe cauze, de la probleme grave la traiul într-un mediu toxic. Și nu puțini sunt cei care i-au căutat leac și au povestit și altora când au crezut că l-au găsit. Stresul, 8 strategii de gestionare este unul dintre rezultatele lor.

Elizabeth Anne Scott își propune să vă ajute să identificați sursele de stres și metode prin care să le faceți față. Nu propune rețete absolute și vorbește doar despre metodele pe care le-a încercat personal sau le-a documentat serios. Autoarea vă lasă posibilitatea de a alege ce vi se potrivește, de a schimba metodele dacă nu ați ales bine de la început și de a înțelege că eșecurile fac parte din reușită.

Sursele de stres sunt multiple și, din punctul meu de vedere, de două feluri: cele de care nu ai cum să scapi (boală personală sau a cuiva apropiat, îngrijirea unei persoane apropiate, lipsuri materiale acute, etc.) și cele de care ai cum să scapi (un șef idiot sau un mediu de lucru care-ți displace, examene, un oraș aglomerat, murdar, gălagios, și altele). Cartea nu le împarte chiar așa și caută să ofere metode de ameliorare mai degrabă decât de eliminare. Ceea ce poate fi foarte util pentru prima mea categorie de cauze de stres.

În ultima vreme, tot mai mulți oameni suferă din cauza stresului. Uneori se ajunge la epuizare, alteori la depresii și probleme grave de sănătate. Elizabeth Anne Scott ne propune să luptăm împotriva stresului practicând o rutină sănătoasă care să includă sport, meditație, mâncare sănătoasă, ieșiri în natură, jurnale de diverse tipuri, obiceiuri care ne fac plăcere. Personal nu sunt de acord cu ameliorarea stresului prin cumpărături sau alte obiceiuri de tip recompensă, dar pot funcționa într-o oarecare măsură. Important e să nu exagerați și să nu devină dependență.

Cea mai bună metodă de gestionare a stresului este să ieși din contextul care-l generează. Atunci când este posibil, bineînțeles. Se începe prin a conștientiza că trăiești într-un mediu care-ți face rău și, mai important, că există și alte medii mai prielnice. Slujbele nu sunt unicat, există și șefi cumsecade și colegi drăguți. Nici orașele nu sunt de neschimbat, iar o chivernisire eficientă poate rezolva unele probleme financiare. Există experți care te pot îndruma în rezolvarea problemelor cu copiii sau partenerul de viață. Există experți care te pot ajuta să-ți îmbunătățești imaginea, să te pregătești pentru examene, să înveți ceva nou. Și, așa cum subliniază autoarea, atunci când începi o rutină bună îți va fi mai ușor să aderi și la altele.

Foto Pim Chu on Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.