Alexander von Schönburg – Tot ceea ce aţi dorit să ştiţi despre regi şi nu aţi îndrăznit să întrebaţi niciodată

Jurnalist și rudă îndepărtată a familiilor regale din Europa, Alexander von Schönburg povestește lucruri rar auzite din culisele regilor de ieri și de azi. Fără a fi o sursă de scandal, dar nici un susținător înflăcărat al monarhiei, autorul dezvăluie cu umor alte perspective ale vieții la palat.

Veți găsi în carte amănunte despre cum mănâncă, dorm și învață capetele încoronate. Veți găsi afaceri de familie și detalii despre cum moare un rege. Veți găsi și bucăți de istorie pierdute printre rânduri sau nebăgate în seamă de nimeni. Pentru că așa cum regele este un personaj ținut la înălțime și poate pizmuit pentru asta, tot așa un rege cade de sus și nimeni nu-i plânge de milă.

Pentru multă vreme, a te naște într-o familie regală nu-ți lăsa prea multe alegeri. Erai nevoit să te conformezi normelor, să-ți ferești spatele la fiecare pas și să-ți găsești cei mai buni aliați. Dragostea nu era pe listă, totul era o afacere de stat. Mărturisesc că nu i-am invidiat niciodată. Unii dintre ei au trăit mai bine sau mai mult decât oamenii de rând. Unii dintre ei s-au distrat dând frâu liber cruzimii. Dar niciunul nu a prea putut alege ce să fie în viață.

Alexander von Schönburg a fost invitat la curțile europene și din alte părți ale lumii. Fără a dezvălui lucruri care l-ar putea costa libertatea, el îndrăznește totuși să dezvăluie că regii sunt oameni. Și printre toate atribuțiile lor de stat și toate liniile directe deschise cu Dumnezeu, există și acele mici detalii umane. Și ca peste tot în viață, unele sunt comice, iar altele de-a dreptul triste. Mesajul e să învățăm să nu judecăm pentru că mai niciodată nu știi toată povestea.

Credit foto Pro Church Media on Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.