World Press Photo 2020 își anunță câștigătorii

World Press Photo, una dintre cele mai prestigioase competiții de fotografie de presă, își anunță câștigătorii. Anul trecut, plin de evenimente care au marcat lumea, se reflectă în imagini tulburătoare. Fotografia de presă este departe de a prezenta lucruri frumoase. Ea este dedicată realității, poveștilor de viață, conflictelor și cauzelor care au nevoie de atenție. De cele mai multe ori, fotografia de presă este un semnal de alarmă, un documentar autentic și necenzurat.

World Press Photo 2020 imparte fotografii în câteva categorii: Contemporary Issues, Environment, General News, Long-Term Projects, Nature, Portraits, Sports și Spot News. Fiecare categorie nominalizează fotografii individuale și serii de fotografii dedicate unui anumit subiect. Toate fotografiile nominalizate sunt impresionante, dar juriul alege nu doar pe baza calității imaginii, ci și pe baza poveștii pe care o spun ele.

Title: Straight Voice © Yasuyoshi Chiba, Japan, Agence France-Presse

Fotografiile câștigătoare în această ediție sunt Straight Voice a fotografului japonez Yasuyoshi Chiba și seris Kho, the Genesis of a Revolt a fotografului francez Romain Laurendeau. Straight Voice spune povestea protestului pașnic din Khartoum, Sudan, din iunie 2019 și arată un tânăr care recită poezie la lumina telefonului. Kho, the Genesis of a Revolt spune povestea unui grup de tineri algerieni care confruntă autoritatea și inspiră respect semenilor lor.

It was impossible for a part of me not to recognize myself in these young people. They are young but they are tired of this situation and they just want to live like everyone else.” – Romain Laurendeau, câștigător World Press Photo Story of the Year

Title: Kho, the Genesis of a Revolt © Romain Laurendeau, France

Alți câștigători ai World Press Photo 2020 sunt Nikita Teryoshin cu fotografia Nothing Personal – the Back Office of War la categoria Contemporary Issues, Esther Horvath cu fotografia Polar Bear and her Cub la categoria Environment, Nicolas Asfouri cu seria de fotografii Hong Kong Unrest la categoria General News – Stories, Alain Schroeder cu fotografia Final Farewell la categoria Nature, Adam Ferguson cu seria de fotografii The Haunted  la categoria Portraits – Stories.

Title: Hong Kong Unrest © Nicolas Asfouri, Denmark, Agence France-Presse
Title: Polar Bear and her Cub © Esther Horvath, Hungary, for The New York Times
Title: Final Farewell © Alain Schroeder, Belgium

În anii anteriori ați putut vedea fotografiile câștigătoare în România. Expoziția World Press Photo străbate toată lumea pentru a face cunoscute imaginile câștigătoare. Anul acesta este greu de spus dacă expoziția va mai fi organizată sau când. Așa că puteți admira imaginile nominalizate și pe cele câștigătoare pe site-ul World Press Photo.

Foto: Kho, the Genesis of a Revolt © Romain Laurendeau, France

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.