Dosar de vacanță în stare de alertă: Ce cărți citim acasă

Observ că ne preocupă vacanța de vară chiar mai mult decât COVID-19. De plecat prin țări străine e mai greu. De vizitat patria mamă e aglomerat. De petrecut nopți de neuitat la evenimente e încă interzis. Nivelul de panică crește cu cât ne apropiem de lunile obișnuite de vacanță. Intrăm în luna iulie fără nici un plan de vacanță? De-a dreptul șocant. Așa că ne-am gândit să alcătuim un dosar de vacanță în stare de alertă și să vă dăm câteva sugestii de petrecere a timpului liber. Primul episod este dedicat cărților. Deci ce cărți ne pot relaxa în vara lui 2020?

Sally Rooney – Normal People

Sally Rooney este o voce tânără a literaturii irlandeze și una din senzațiile ultimilor ani. A scris două cărți și ambele au fost foarte bine primite de critici și public. Normal People a fost de curând ecranizată de BBC și serialul adună valuri de recenzii pozitive la fel ca și cartea. Normal People este o poveste despre dragoste și prietenie modernă, despre tineri care-și caută drumul spre maturitate, despre idealuri și realitate. Este o carte atât de sinceră și simplă în exprimare încât mulți au bănuit-o pe autoare de a-și fi scris autobiografia. Normal People este o reprezentare realistă a generației care acum are vreo 20 de ani, mai multe oportunități decât au avut vreodată părinții și bunicii lor și mai multă libertate decât și-ar fi putut imagina restul istoriei. Dar să decizi încotro s-o apuci este la fel de greu ca întotdeauna.

Rachel Joyce – Incredibilul pelerinaj al lui Harold Fry

Despre cartea lui Rachel Joyce am mai scris, dar este cu siguranță o carte perfectă de vacanță: antrenantă, emoționantă, greu de lăsat din mână. Povestea lui Harold Fry străbate nu numai Marea Britanie, ci și imaginația cititorilor. Te poți ușor imagina mergând alături de el, descoperind locuri și oameni noi, trăind primăvara pe meleaguri străine. Ca și cum ai călători din confortul propriei case.

Julian Barnes – Tour de France

O altă carte care înlocuiește cu succes un city-break este Tour de France a lui Julian Barnes. Colecția de proză scurtă alcătuiește un ghid turistic neobișnuit, plin de opinii personale și detalii culturale. Julian Barnes vorbește despre artă, politică, excursii, gastronomie și multe alte aspecte ale istoricei Franțe. Scrisă cu umor și pasiune, Tour de France este o carte pentru visătorii îndrăgostiți de Franța.

Daniel Kahneman – Thinking, Fast and Slow

Chiar dacă este vacanță și sunteți în căutare de lecturi recreative, o carte de dezvoltare personală prinde bine. Thinking, Fast and Slow este o incursiune în mintea umană care dezvăluie cum gândim de fapt, ce ne influențează deciziile și cum să facem să încetinim și să îmbunătățim modul în care ne folosim mintea. Cartea lui Daniel Kahneman nu este o lectură complicată. A devenit bestseller tocmai pentru că spune lucrurile pe înțelesul tuturor, vine cu exemple reale și te face să te recunoști ușor printre rânduri.

Dean Burnett – The Idiot Brain

Tot din categoria cărților simpatice de dezvoltare personală (a se citi care te fac să înțelegi cum gândim și să gândim mai cu folos), The Idiot Brain disecă creierul uman pe înțelesul tuturor. Dean Burnett este neurolog, cercetător și un scriior plin de umor. E greu să nu-l aprobi zâmbind, mai ales când îți demonstrează pas cu pas cum te sabotează propria biologie. The Idiot Brain îți va face vacanța nu doar mai veselă și mai relaxată, ci și mai inspirată.

Așadar, pasul numărul unu pentru o vacanță frumoasă în stare de alertă: se ia o grădină, curte, balcon sau fereastră cu fața spre soare (ce are fiecare pe acasă), o carte cu perspective bune, o cană cu ceai sau cafea și vacanța e deja în toi.

Credit foto freestocks on Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.