Dosar de vacanță în stare de alertă: Primele 10 minute după trezire

Găsiți o mulțime de sfaturi despre cum ar trebui să vă petreceți primele 10 minute după trezire ca să aveți o zi minunată și energie pentru tot ce v-ați propus să faceți. Un pic de mișcare, câteva trucuri pentru tonus și sănătate, câteva minute de liniște și meditație, un strop de soare și gănduri bune. Lista este foarte lungă și, cum nu am experimentat-o, n-aș putea zice ce merge și ce nu.

Dar e încă vacanță, nu? Poate. Cel puțin așa ne place să credem. Ceasul nu mai sună dimineața și nu mai suntem obligați să ne grăbim. Ne putem bucura de primele 10 minute ale zilei, fiecare în ritmul lui, fără a le împărți militărește între activități impuse. În plus, în fiecare zi putem avea alte activități. Azi, am chef să las soarele să intre și să-l salut cu mișcări de yoga. Va dura 30 de minute, nu 10, dar cui îi pasă? Mâine, voi sări direct în ibricul de ceai și-l voi bea pe balcon. Cei care locuiesc cu alți oameni, pisici, căței sau plante știu că primele 10 minute ale zilei sunt de regulă dedicate altora și acelei dulci reîntâlniri matinale. Mi-a fost dor, nu te-am mai văzut de ieri…

E posibil ca sfaturile experților să funcționeze și niște gimnastică matinală să ne umple de energie. Dar gândul de a-mi împărți primele 10 minute între 5 activități, bine precizate anterior, mă face să nu mai dorm. Prefer să trag draperiile și să las soarele să intre. E încă aici să ne bucure diminețile. Și prefer să deschid geamul și să las visele să iasă, chiar dacă îmi mai fură un minut, două. Apoi, și asta nu știu câți experți au aflat, prefer să nu mă uit prea bine în oglindă la ora asta. În loc, privesc cerul și încerc să-mi dau seama dacă a dormit bine și dacă e binedispus. După nopți senine vin zile însorite.

Și micul dejun e subiect de dispută între specialiști. Apă caldă cu lămâie pe stomacul gol, o linguriță de miere, cea mai bogată masă a zilei sau doar sucuri de fructe. Aveți de unde alege. Și este important. Dar în primele 10 minute ale zilei nu ajung nicicum la mic dejun. Ideea că ceaiul fierbe când eu sunt în baie mă sperie un pic. Mai ales în vacanță când vreau să mă bucur și când mă spăl pe dinți și când aștept să fiarbă apa. Așa că vă propun să începeți zilele de vacanță cu 10 minute de liniște, savurate pe îndelete, împărțite cu cei dragi și răsfățate de soare. Fără ”trebuie”, fără cronometru, fără milioane de gânduri și planuri pe secundă. Complet lipsit de eficiență. O fi posibil?

Credit foto Emma Simpson on Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.