Jane Austen – Persuasion

Deși literatura și societatea modernă s-au îndepărtat mult de perioada în care a trăit și scris Jane Austen (1775 – 1817), unele lucruri nu se schimbă niciodată. În plus, înțelegând mai multe perspective ai o privire de ansamblu coerentă și mai aproape de adevăr. Așa că nu vă temeți niciodată să citiți cărți scrise cu multe sute de ani în urmă.

Jane Austen este cunoscută pentru literatura cu subiect feminin, care povestește despre viața și concepțiile femeilor din vremea ei. Principalul subiect al romanelor sale este dragostea, dar tabloul pe care-l prezintă este mult mai larg. Este interesant și limbajul, modul în care se adresează oamenii unii altora, importanța rangului și a alianțelor potrivite, dar și poetica relațiilor amoroase și filosofia vieții de zi cu zi. Trebuie să luăm în considerare și faptul că prima carte scrisă de o româncă a apărut abia la începutul secolului al XX-lea și că suntem departe de a avea o astfel de perspectivă românească.

Persuasion nu se îndepărtează de subiectul preferat al autoarei și spune povestea unei legături de dragoste presărate cu lungi perioade de despărțire. Dar adevăratul subiect este modul în care oamenii își impun părerile, uneori cu bune intenții, și își conving prietenii și familia să le urmeze sfatul. Și uite-așa, de la o carte scrisă acum 200 de ani ajungem la situația actuală, plină de experți și convingeri. Jane Austen vorbește despre decizii sentimentale luate pe baza părerilor altora, dar subiectul se aplică foarte bine oricărei decizii.

Și pentru că tot se vorbește în această perioadă despre începerea școlilor, nevoia de educație și impracticabilitatea școlii fără interacțiune socială, iată că putem învăța foarte multe dintr-o carte scrisă acum două secole, la orice vârstă și fiind singuri pe toată perioada lecturii. În plus, Persuasion ar fi o carte excelentă pentru adolescenți și mi-ar fi plăcut să se găsească un profesor care să-mi recomande astfel de cărți când eram în liceu.

One Reply to “Jane Austen – Persuasion”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.