Dosar de vacanță în stare de alertă: Ziua Internațională a Curățeniei

Mai este oare timp pentru vacanță? A început școala, vin alegerile, batem recorduri la numărul de cazuri de coronavirus și se discută aprins despre pensii. Am trecut de echinox și zilele devin din ce în ce mai mici, mai ruginii și mai colorate. Drumurile sunt la fel de pline și oamenii la fel de speriați. Zacusca nu e făcută, gardul nu e vopsit, marea s-a răcit. Moț peste toate, azi, într-o zi de miercuri, este Ziua Internațională a Curățeniei. Și tocmai acesta ar putea fi ultimul nostru bilet de vacanță.

Cuvântul ”curățenie” naște cele mai sumbre prevestiri, mai ales în aceste vremuri în care oricât te-ai dezinfecta pare că nu ești destul de curat niciodată. Unii își aduc aminte că nu au mai făcut de mult ordine în dulap. Alții se simt vinovați pentru frunzele din curte sau dezordinea din cămară. Cei mai mulți dezgroapă planuri puse la păstrare despre cum vor face ei beciul lună, podul sală de sport și se vor apuca serios de cea mai generală curățenie posibilă. Adevărul este că ori ne ocupăm tot timpul cu ea, ori o ignorăm cu desăvârșire. Și, undeva pe la mijlocul paragrafului, am încetat să mai vorbesc despre curățenia din casă și am început să vorbesc despre dulapurile mult mai adânci ale fiecăruia dintre noi.

De când nu ați mai făcut curățenie în suflet? Când v-ați deconectat ultima dată de la lume (telefon, Internet, familie, prieteni, slujbă, copii, treburi) și, luându-vă de piept cu voi înșivă, să luați o gură de aer și de adevăr? Vorbesc despre adevărul acela care doare și pe care îl băgați de regulă sub preș. Cel care zice că nu sunteți atât de prietenoși cu mediul când pare că nimeni nu se uită, că bodogăniți dacă șoseaua e blocată chiar dacă vă aflați tot în mașină ca toți ceilalți, că vă uitați în altă parte când vedeți pe marginea drumului pe cineva care are nevoie de ajutor, că vă bârfiți vecinii, colegii, șefii, că rupeți flori de dragul cuiva anume și multe altele.

Suntem din ce în ce mai plini de ură, de resentimente, de necaz. Mereu victime, uitând că orice victimă este la un moment dat și călău. Privim lumea printr-un vizor, al nostru, și tot ce nu ne privește direct e fie ignorat, fie comentat. Vă propun ca de Ziua Internațională a Curățeniei să faceți puțină curățenie pe interior, prin colțurile prin care nu ați mai umblat demult. Printre oamenii cărora le-ați greșit, printre ființele pe care le-ați asuprit, printre locurile pe care le-ați murdărit. Nu vă temeți. Deși nu va ști nimeni ce și cât gunoi ați strâns, toți vor vedea ce curați ieșiți din acest proces.

Foto credit Oliver Hale on Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.