Dacă ne-ar fi zis cineva în martie că ne vom petrece sărbătorile de iarnă așa, l-am fi acuzat de pesimism atroce. Totuși, anul 2020 s-a străduit cât a putut să ni se înfigă în amintire. Cine își mai amintește de banalul 2000? O mică apocalipsă tehnologică și cam atât. De 2010? Aproape deloc. Excluzând momentele foarte personale, 2020 bate de departe ani mult mai rotunzi și mai impozanți ca el.
Dar iată-ne în prag de sărbători de iarnă, cu aceleași restricții și frici pe care le ducem cu noi de la începutul anului. Cum să te mai înghesui în Obor când știi că poți pleca acasă nu doar cu brad, ci și cu ceva coviduți bine camuflați? Și cum să mai împarți daruri ca Moș Crăciun când știi că poți să împarți și altceva? Fără târguri de Crăciun, petreceri și beculețe, sărbătorile de iarnă par să nu fie mare lucru.
Și totuși. Dacă omul n-ar fi fost în stare să se adapteze, specia umană n-ar fi ajuns în anul 2020. Și dacă am învățat ceva anul acesta, atunci am învățat că ne putem descurca cu mult mai puțin decât credeam. Am învățat că ”acasă” înseamnă mai mult decât pereții între care dormi și faci duș. Și că relațiile cu cei apropiați n-au nevoie de restaurante, petreceri și concedii pentru a continua să existe. Iar cele care n-au rezistat, probabil că n-ar fi trebuit să existe de la început. De fapt, aceasta este cea mai bună lecție a lui 2020: ce e menit să reziste va rezista împotriva tuturor restricțiilor.
Și iată-ne cu lista de tradiții la evaluare. Brad de Crăciun? Nu unul mort, luat din piață. Improvizăm. Împodobim ficusul la nevoie. Piftie? Poate nu anul ăsta. Cadouri? Nici atât. Reuniuni de familie? Lăsăm pentru la anul sau ne vedem online, de la distanță. Pare trist să comunici prin tehnologie până când auzi un copil de 3 ani organizând o sesiune de joacă cu mutra partenerului zâmbindu-i din telefon. Pentru ea, eram acolo. Și asta era tot ce conta.
Ne-am transformat casa în birou, sală de sport, sală de cinema și restaurant. O vom transforma din nou în vacanță de iarnă. Încep concediile și vom avea mai mult timp pentru citit, ascultat, privit. Pentru ce e pe dinăuntru. Din agitația nebună a sărbătorilor de iarnă n-a mai rămas nimic. Bucurați-vă de liniște și de cei dragi (oriunde ar fi ei). Căci distanța impusă de pandemie poate fi învinsă printr-un telefon. Alte distanțe nu mai pot fi învinse de nimic.