Brené Brown – Darurile imperfecțiunii

Titlul acestei cărți semnate de Brené Brown sună un pic ciudat, dar conținutul merită atenție. Când autorii de cărți de dezvoltare personală spun ”fii tu însuți”, ”iubește-te așa cum ești”, ”ai grijă de tine întâi” și altele asemenea, nu doresc să spună că poți fii un criminal în serie și totul este bine pentru că așa ești tu. Este și cazul acestui titlu, imperfecțiunea trebuie înțeleasă bine înainte de a fi aprobată.

Brené Brown este sociolog și cercetător, scriitor și vorbitor. S-a specializat în studiul rușinii și de aici a ajuns la studii privind viața trăită din toată inima. O puteți asculta la TED și la multe evenimente de profil, căci munca autoarei se leagă și de mediul de afaceri și de persoanele obișnuite. Darurile imperfecțiunii este o carte dedicată tuturor și menită să ne facă să înțelegem cum ne autosabotăm viața.

Din ce în ce mai mulți psihologi și sociologi atrag atenția asupra problemelor stilului modern de viață. Trăim în viteză, nu doar pentru că tehnologia ne permite, ci și pentru că avem mereu impresia că nu facem destul. Iar din frustrarea că nu facem, nu avem și nu suntem destul, ajungem să ridicăm ștacheta atât de sus că nu ajungem la ea o viață întreagă. Ne bazăm viața pe comparație, căci ”destul” este mereu raportat la alții. Este un tipar pe care îl regăsiți cu ușurință în propria viață, în orice domeniu, de la sport până la educația copiilor.

Brené Brown încearcă să arate că oamenii fericiți nu fac și nu au atât de mult cum credem noi. Doar că ei știu să aprecieze ce au și știu să-și folosească timpul într-un mod înțelept. Mai mult, autoarea oferă și o parte practică, ușor de aplicat și personalizat. Personalizarea metodelor este foarte importantă, pentru că nu suntem toți la fel, iar generalizările nu fac decât să adâncească comparațiile. Așadar, imperfecțiunile pe care le acceptăm se transformă în calități atunci când știm să le gestionăm.

Ca orice carte de dezvoltare personală, și Darurile imperfecțiunii trebuie luată cu un strop de sare. Nu există rețetă universală și cartea, ca și noi, are imperfecțiunile sale. Dar cultivarea calmului, a bunătății și a contemplației nu vor face niciodată rău nimănui. În plus, înțelegerea rușinii și a cauzelor ei ne ajută să abordăm anumite situații mai puțin violent. Aflând de ce ne dorim așa de mult să fim perfecți putem înțelege multe despre noi și cei din jur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.