Dacă vă place să vă băgați nasul prin cărți de psihologie din când în când sau sunteți în căutarea unor răspunsuri, cartea Simbioză și autonomie semnată de Franz Ruppert poate fi o alegere bună.
Franz Ruppert este specialist în psihoterapia traumei şi profesor la Universitatea de Ştiinţe Aplicate din München. În Simbioză și autonomie el explică modul în care traume trăite în copilărie ne pot afecta, ducând uneori la grave probleme de sănătate. Dar ce este mai interesant este că nu doar traumele evidente sunt de vină. Autorul susține că putem fi afectați de traume pe care nu le realizăm, putem moșteni traumele părinților și bunicilor, ba chiar putem experimenta traume la nivel de societate (cum este cazul celor care au trăit războaie).
Răspunsul la traumă este de cele mai multe ori mușamalizarea, mai ales la vârste fragede. Cu alte cuvinte, băgăm sub preș și ne prefacem că nu s-a întâmplat, dezvoltând multiple mecanisme de apărare. Mecanismele de apărare ne salvează de situația inițială, dar nu ne dau voie să trăim cu adevărat și intervin în multe situații unde nu au ce căuta. Efectele sunt surprinzătoare. Cartea dă de gândit, de analizat și de scormonit în povești vechi. Pentru că toți avem poveștile noastre, fie că recunoaștem, fie că nu.
Suntem suma tuturor lucrurilor care ni se întâmplă, a tuturor persoanelor pe care le întâlnim. Suntem influențați încă dinainte de a ne naște. Nu, nu ne-am născut timizi, temători, agresivi, leneși sau în vreun alt fel. Am devenit așa. Și uneori nu strică să aflăm de ce. Și mai important, nu strică să vedem ce putem face pentru a fi mai buni și mai sinceri cu noi și cu ceilalți. Simbioză și autonomie este o carte pentru oricine este curios. Are un limbaj ușor de înțeles și nu dă rețete la minut pentru soluționarea tuturor problemelor. Dar naște o mulțime de întrebări.