Alain de Botton – O educație emoțională

O educație emoțională este exact ce ne lipsește nouă. Ne lăudăm cu civilizație și tehnologie, dar pe dinăuntru lucrurile au stagnat de mult timp. Dacă grecii și romanii încă se mai gândeau la spirit, omul modern este mult prea orientat pe acțiuni ca să mai aibă timp de contemplare, introspecție și filosofie. Sunt însă câțiva autori care insistă să vorbească despre ce ne lipsește.

Educația emoțională nu se predă în școli. Se predă în schimb în corporații pentru a face angajații să coopereze mai bine între ei și să înțeleagă nevoile clienților pentru a le propune produsele pe care nu le vor putea refuza. Se face așadar ori deloc ori pe bază de interes comercial. Dar scopul educației emoționale nu ar trebui să fie manipularea celuilalt, ci înțelegerea propriei persoane.

Alain de Botton susține că suntem cu toții defecți și cu cât acceptăm asta mai repede cu atât ne va fi mai bine. Numai că trebuie să acceptăm nu doar că toți ceilalți sunt defecți, ci și că ne avem partea noastră de vină. Ceea ce este foarte greu. De câte ori ne gândim în mijlocul unui moment de furie că este și vina noastră? Că poate și ceilalți au aceleași probleme ca și noi? Că poate doar avem cu toții o zi proastă și nu conlucrează universul numai și numai împotriva noastră? Pe scurt, niciodată. Este și motivul pentru care furia intevine mai repede decât calmul sau empatia.

O carte de educație emoțională nu va rezolva oceanul de probleme în care înoată umanitatea. Probabil nici toate cărțile pe acest subiect puse la un loc. Și vom putea oricând protesta ca degeaba ne facem noi partea dacă restul nu respectă nimic. Dar parcă nu aș vrea să stau cu gunoiul adunat în propria curte până se hotărăsc vecinii să îl curețe pe al lor. Și chiar dacă tot îmi va veni mirosul peste gard măcar voi învăța cum să îmi păstrez calmul și să găsesc soluții pașnice și ingenioase. Așadar nu așteptați să vi se facă educație, ci căutați s-o faceți singuri. Și nu uitați că educație nu înseamnă doar matematică, astrofizică și calculatoare.

One Reply to “Alain de Botton – O educație emoțională”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.